Мангъров категоричен, няма да се ваксинира: Не е доказано, че ваксините са безопасни

Мангъров категоричен, няма да се ваксинира: Не е доказано, че ваксините са безопасни
Ръководителят на COVID- отделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров не се е записал в списъците с медици на първа линия, които са готови да се ваксинират срещу коронавирус.

Пред Дебати.бг инфекционистът разкри, че има сериозни резерви към ваксините срещу ковид основно заради краткия период, в който са били създадени.

По думите му основният проблем не е в тези алергични реакции, които се получават-като например повишаване на температурата или зачервяване на мястото на убождането.

„Специално при тази ваксина на Пфайзер и Бионтек, при нея в организма се вкарва чужда РНК, която кара клетките на човека, на който е поставена да започне да произвежда белтъци на коронавируса. И срещу тях вече се изработват антитела. Тука има две неща, които не са уточнени.

Първото е доколко вкарването на този чужд генетичен код има онкогенен потенциал т.е доколко този генетичен код може да доведе до някакви злокачествени трансформации в човешката клетка. Това не е нещо, което може да се уточни в рамките на 3-4 месеца, а за да се уточни това нещо са необходими години.

Второто нещо е доколко тези протеини, тези белтъци, които ще се вкарат в човешката клетка ще могат да се възприемат като чужди антигени и да доведат до възникнат на автоимунни заболявания.

Най-вероятно това няма да се случи, но не можем да го докажем, това не е нещо, което се доказва в рамките на няколко месеца.Това са проблемите около тази ваксина, които не са уточнени.

Представете си какво би станало ако да кажем се имунизират 70-80% от хората и след няколко месеца или след няколко години се окаже, че примерно 1-2% от ваксинираните са с автоимунни заболявания или имат някакви онкопроблеми. Това са неща, които за да се уточнят е необходимо доста по-продължително време, а не няколко месеца, категоричен е доц. Мангъров.

„При условие, че смъртността от Ковид е под 0,3% да се вкарват ваксини, които не са толкова добре проучени, на хора, на които им няма нищо, които са здрави и тези ваксини не са напълно изпитани по правилата на добрата медицинска практика това ми се струва малко прибързано.“, каза още инфекционистът.

„От една страна ни се казва, че вирусът не създавал траен имунитет, което много ме съмнява, а от друга страна ние си правим ваксина, в която използваме частици от вируса и чакаме там да получим някакъв по-траен и по-силен имунитет.“, посочи той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.