Над 80 000 кредита за 6 млрд. лв. са разсрочени

Над 80 000 кредита за 6 млрд. лв. са разсрочени

Снимка: БГНЕС

За близо три месеца от въвеждането на банковата ваканция, клиентите на банките у нас успяха да разсрочат над 80 000 кредита за 6 млрд. лв. Те представляват почти 10% от кредитния портфейл на банките, съобщи Асоциацията на банките в България (АББ).

Още по темата

14 юли 2020 09:26

5

14 юли 2020 09:18

167

Според АББ това показва съществения успех на мярката за облекчаване на кредитополучателите в условията на пандемията. Малко по-рано днес стана ясно, че действието на схемата се удължава.

По предложение на АББ крайният срок за подаване на искания се променя на 30 септември. Последната дата за отсрочване на задължения пък се измества на 31 март 2021 г. От АББ изразиха удовлетвореност от взетото решение. “Приетото удължаване на срокове по Реда за отсрочване ще позволи на банките да продължат да оказват подкрепа на икономиката и своите клиенти, предвид ситуацията, породена от разпространението на коронавируса”, пишат от асоциацията.

Предложението на УС на АББ до БНБ беше отправено след съгласуване с членовете на Асоциацията и е във връзка с решението на Европейския банков орган (ЕБО) от 18 юни 2020г. за удължаване на крайния срок за прилагане на Насоките на ЕБО относно мораториумите (EBA/GL/2020/02) до 30 септември 2020г.

Съгласно т. 2 от Допълнителните разпоредби от утвърдения от БНБ и прилаган от банките Ред за отсрочване, евентуални промени в него, включително по отношение на сроковете, се прилагат след изричното одобрение от Българската народна банка и такова решение беше взето от Управителния й съвет на 9 юли 2020 г.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.