Нинова: Започна се, маските паднаха. Част от новите са предишните стари в управленията на Борисов

Нинова: Започна се, маските паднаха. Част от новите са предишните стари в управленията на Борисов
„Днес за втори път паднаха маските. Новите партии „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“, Демократична България и ДПС гласуваха „против“ и „въздържал се“ комисията по ревизия да провери последните 10 години управление.

Те решиха да се проверяват само последните четири. Защо?“, този въпрос зададе в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Дали не е защото част от новите бяха предишните стари в управленията на Борисов точно в тези 10 години. Само БСП бяхме последователни и принципни – ревизия на цялото 10-годишно управление и забрана от днес да раздава национални блага и постове“, това добави тя като коментар в публикация във Фейсбук.

Ние, БСП, сме за ревизия на това управление за последните му 11 години. Ние сме и за това – сега и веднага да се наложи забрана на Борисов да продава държавни и общински болници и да раздава концесии на парче. Бяхме против това и преди 4 април, против сме и сега. Ето това е истинска партия, която работи в политиката на базата на принципи, честност и прозрачност“, каза още Корнелия Нинова.

По-рано в пленарна зала Нинова обоснова искането на БСП за мораториум и обяви, че социалистите ще подкрепят създаването на Комисия по ревизията на управлението на Борисов.

„Ще внесем в Комисията вече свършената от Парламентарната група на “БСП за България“ работа в предишния парламент“, заяви лидерът на БСП от трибуната на Народното събрание и поясни: „Ние поискахме одит на “Автомагистрали“ ЕАД и “Монтажи“ ЕАД, както и многократно се занимавахме с проверка и разполагахме с достатъчно информация за състоянието, стопанисването и управлението на язовирите.

Многократно се занимавахме с енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради и разполагаме с достатъчно материали от проверките за санирането.

В продължение на години се борихме с концесията на Летище „София“, сигнализирахме за нея европейските институции, българска прокуратура и разполагаме с техните анализи по тези въпроси. Разполагаме и с доклада на Сметната палата за проверката за харчене на Министерски съвет извън националния бюджет и констатациите по отношение на това правилно ли е такова харчене по Закона за публичните финанси.“

Нинова направи следното предложение:

„До избирането на нов Министерски съвет, Народното събрание налага мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници, и назначения в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.“

„Докато 3 месеца се занимаваме с ревизията, сегашният Министерски съвет най-вероятно ще продължава да управлява държавата с всичките регулаторни органи, макар и в оставка“, предупреди Нинова и припомни, че на последното заседание на Министерски съвет на Борисов се раздадоха 7 концесии за по 35 години – за подземни богатства, за строителни материали, за плажове и това ще продължи“, конкретизира Нинова.

И посочи: „В момента общински болници са на масата за продажба, текат конкурси в държавни регулатори в болници, училища и читалища, сменят шефовете на библиотеки. Удължават срокове на независимите регулаторни органи, които са с мандат. В енергетиката в момента всичко се подменя. Назначават нови хора и те ще трябва да ни дадат информация за състоянието на дружествата“, обоснова предложението на БСП за мораториум Корнелия Нинова.

По време на обсъждането на въпроса за създаване на комисията, тя коментира, че социалистите се очертават отново като единствена опозиция на едно ново мнозинство в новия парламент.

https://www.facebook.com/NinovaKorneliya/posts/3007184316227169

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.