Парламентът задължи Борисов да дойде за изслушване в сряда, заплашиха да го доведат насила с НСО

Парламентът задължи Борисов да дойде за изслушване в сряда, заплашиха да го доведат насила с НСО
Премиерът в оставка Бойко Борисов беше задължен с решение на Народното събрание да се яви за изслушване в пленарната зала в сряда, 21 април.

Решението беше взето с 145 гласа „за”, след като днес Борисов не се яви за да представи Планът за възстановяване, който трябва да бъде представен пред ЕС до края на месеца.

Министър-председателят пренебрегна волята на депутатите като си взе отпуск точно днес. Групата на ГЕРБ първо гласува „против” изслушването на Борисов в сряда, след което поиска прегласуване и взе позиция „въздържал се”.

В словесен сблъсък влязоха Тошко Йорданов и Тома Биков.

Страхливецът Борисов не дойде в парламента за пореден път. Шофьорчето Борисов не дойде за пореден път. Джипко Бибитко не дойде и днес в парламента, това заяви Тошко Йорданов от ИТН в Народното събрание по повод отсъствието на министър-председателят в оставка.

Преди това Йорданов отговори на обвиненията на ГЕРБ, че към Борисов се отправят откровени обиди, които са в нарушение на правилника на Народното събрание. Той цитира думите на депутата от ГЕРБ Тома Биков, който преди време определя Борисов с думите: „Той не е диктатор, той е карикатура на диктатор”. Преди да каже своето определение за премиера в оставка, Йорданов заяви, че с удоволствие ще си плати глобата, ако му бъде наложена.

Тома Биков отговори, че се радва, че на Тошко Йорданов са му дали и днес разрешение да се изкаже и добави, че „Има такъв народ” са излъгали избирателите си за мажоритарния вот. „Нека да има избори, да видим колко гласчета ще имате”, коментира депутатът от ГЕРБ.

Борисов да бъде доведен принудително в парламента.

От парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ са поискали на заседание на председателския съвет на Народното събрание премиерът Бойко Борисов да бъде доведен, ако се налага принудително, с помощта на НСО, на изслушване в парламента, предаде Труд.

От групата на ИМВ са се позовали на днешна публикация, в която се цитира следните конституционни текстове: „длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи“ и „Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват на техни заседания и да отговарят на поставени въпроси“.

Според тълкуванието на неназовани в публикацията експерти премиерът може да бъда задължен да се яви в НС, съпроводен от НСО или от МВР.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.