Орбан: Европа да създаде свое НАТО, но без САЩ

Орбан: Европа да създаде свое НАТО, но без САЩ
Страните от Европейския съюз трябва да създадат свой собствен отбранителен съюз, без САЩ, тъй като те често преследват лични интереси, когато се занимават с въпроси на международната сигурност.

Това мнение изрази унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю, публикувано в швейцарския седмичник „Die Weltwoche“.

Той смята, че страните от ЕС трябва да положат допълнителни усилия, за да укрепят сигурността си и да могат да се защитават сами, без да разчитат на помощта на САЩ.

„Едно европейско НАТО би било решение. Предложих това още през 2012 г.“, каза Орбан.

Той заяви още, че подходът на западните държави към конфликта в Украйна се определя от САЩ, докато Европа губи своята идентичност „емоционално и интелектуално“.

Премиерът смята, че днес „липсва воля, поне на Запад“, за разрешаване на ситуацията в Украйна. Много народи – араби, бразилци, индийци, китайци, турци – искат скорошно прекратяване на конфликта, каза той.

„Западът обаче е изгубил способността си да обединява света в името на една кауза. Основните принципи на философията са ограничени в пространството. Това е нов феномен“, добави Орбан в интервюто, както съобщи унгарската информационна агенция MTI.

През следващите две-три години Русия може да изпита трудности, но след това ситуацията отново ще се промени към по-добро, защото руснаците умеят да се учат и да се адаптират към трудностите и не бива да бъдат подценявани, заяви унгарският премиер.

Орбан каза също, че по време на последната им среща в началото на февруари 2022 г. Путин му е казал, че вижда проблем във „вече създадените американски ракетни бази в Румъния и Полша, както и във възможното разширяване на НАТО към Украйна и Грузия за разполагане на оръжия там“.

„Освен това американците отмениха важни договори за разоръжаване. Ето защо Путин вече не можеше да спи спокойно през нощта. Моят външнополитически наставник беше германският политик от СвДП Ото Граф Ламбсдорф. Той ми обърна внимание на разликата между разбиране и приемане. Аз разбирам какво каза Путин, но не приемам това, което направи“, каза още Орбан.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.