Петков капитулира: Звъня на Борисов, той не ми вдига телефона. Готов съм на среща веднага

„Дадохме им 7 позиции – премиер, МВР, МнВР, образование, иновации, култура и околна среда.

За иновациите се бяхме съгласили да е Росен Желязков. Те искаха него или Деница Николова. Ние избрахме него. Знаем, че трябва да се движим в равно представителство в МС. След още 9 месеца можем да стигнем и до министри 50:50. Нашата уговорка беше за 18 месеца и тогава да се стигне до това. Тези реформи са общи, не са само наши. Ако и за тях този документ е приоритет, тогава сядаме днес, сега след интервюто и решаваме. Имаме три часа, в които да се разберем за програма в следващите 7 дни“.

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред БТВ, след като снощи стана ясно, че преговорите с ГЕРБ за общо управление са провалени, а Мария Габриел обяви, че днес ще върне празна папка на Радев.

Петков призна: “Не съм се чул с Борисов и до момента“,.

И призова: „Ако Борисов мисли държавнически, отивайки на избори с тази социология, нищо няма да променим. Ще загубим обаче еврозоната, няма да имаме шанс да влезем в нея с нови избори. Ние отсега можем да кажем, че няма да влезем в никакво управление в бъдеще, ако тези основни точки в споразумение, не бъдат започнати. Може да се изпокараме, да изгубим историческо време. Защо? За няколко изречения? Конституцията ни дава право на още 7 дни“, заяви Петков.

Той призна, че неговото усещане е, че е имало разлика между това, което преговорният екип е постигнал и това, което лидерите в ГЕРБ мислят. „От там са казали, че тези реформи няма да работят за тях“, подозира съпредседателят на ПП.

Според него на хората им е омръзнало от приказки.

Той бе запитан дали умишлено Борисов го е поставил в ситуация точно две години след ареста, да му се моли да управлява с него:

“Никой не му се моли на Борисов. Тук няма молби. Не съм звучал така вчера. Тук няма лична молба”, смята Петков.

“Нощта я прекарах с надежда, че утрото е по-мъдро от вечерта. Прекарах вечерта сам. Събудихме се тази сутрин, обсъдихме отново всичко. Ние не разбрахме какво точно се случи. Не сме се срещали с ГЕРБ. Даже, като изляза от студиото, съм готов да отида на среща, заяви още в началото на интервютов ефира на bTV съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

„Прекарахме много дни, пишейки това споразумение. Започнахме от бяла страница, заедно го написахме. Бяхме оптимисти, дори Асен Василев снощи каза, че сме оптимисти. Снощи в 18:00 часа, когато се видяхме, колегите казаха, ние сме готови да се върнем към първоначалната уговорка. Тя беше управление 18 месеца, ротация по средата на премиерите и министри се сменят само по взаимно съгласие. Ние даже се зарадвахме, че решиха да си спазят думата“, заяви съпредседателят на ПП.

„Ние през цялото време приехме нейното желание и техния аргумент, че от самото начало това се подразбирало – тя да не е само премиер, а и външен министър. Спорихме, но накрая отстъпихме, защото щом на премиера му е важно, е редно да отстъпим“, каза той.

„Денков щеше да отговаря за европейските въпроси“, уточни той.

„Денков и Габриел имат взаимно доверие. Тази част от преговорите не беше въпрос. Тя щеше да е в две роли, това не е нещо типично, само три страни в света са го прилагали“, уточни той.

По думите му то ГЕРБ са отказали да подпишат споразумението.

„Тогава ги питахме защо, а те отвърнаха, че имат нужда от още време“, добави Петков.

„След тези 9 месеца, трябваше да следват 2 по 15 месеца. Бяхме рестриктирали плаващите мнозинства. Тe бяха точка на раздор“, каза експремиерът.

Петков призна, че няколко пъти е опитал да направи връзка с Борисов, но не е получил отговор.

„Явно той искаше преговорният екип да си върши дейността”, добави той.

„При регулаторите решихме да няма квоти, а да има прозрачен процес на избор. Може би по-дълъг, но прозрачен. Обществени организации могат да предлагат, ние да припознаваме. Това щеше да забави процеса, но щеше да е много отворен пред всички българи. Така, махайки квотите, казахме, че регулаторите ще се попълват на база индивидуални качества, а не на база партийна линия“, каза Петков.

Той отвори и темата за ВСС:

„Там имахме дълъг дебат. Искахме заедно да търсим допълнителното мнозинство, но никоя партия да няма гарантирано място на масата. С други думи никой няма право сам да събира гласове, а заедно преговаряме“, каза той.

По думите му от ГЕРБ са искали да има рестрикции относно евроатлантическото мнозинство:

„Нас това ни притесни, че даваме гарантирано място само на ДПС. Ние нямаме проблеми да гледаме техните кандидати, просто не искаме на ниво споразумение, да гарантираме на една партия, че ще бъде на единственото място на масата“, каза Петков.

„Преди е било на принципа „котка в чувал“ – вашата квота да даде своите кандидати, ние нашите. Ние искахме да се говори по масата и да се стигне до обща номинация. Това затруднява процеса, защото всеки може да удари процеса, но няма да има гнили ябълки. Мисля, че и на това се разбрахме. Влезе това в текста, тоест се разбрахме“, призна Петков.

По думите му последната точка е била за реформа в службите:

„Искахме тя да започва със следващата пленарна сесия. Колегите тук имаха проблем с дефинирането на точната дата за започването на реформите. Предпочитаха да има открито и отворено говорене за тази реформа. Не знам защо. Казахме, че от наша гледна точка 9 месеца вече имахме опит, в който си говорим за реформи, но те не се случват, затова в следващите 9 искаме да има дефиниция. Затова и сложихме датата 31 юни 2024 година. В службите има такива, които в последните 30 години не са били реформирани“, добави експремиерът.

Според него споразумението се е оказало пречката да има правителство.

„Днес по Конституция Мария Габриел може да вземе папката от президента и ни остават 7 дни, в които тези 2-3 изречения, които ги притесняват в това споразумение, да ги довършим. Нищо не предполага папката да се върне празна и да отидем на избори. Защо трябва да го правим. Хем казват, че нямаме време, хем сме имали достатъчно време. И аз се обърках, като гледах пресконференцията. Не съм се чул с Борисов и до момента“, каза той.

„Ако Борисов мисли държавнически, отивайки на избори с тази социология, нищо няма да променим. Ще загубим обаче еврозоната, няма да имаме шанс да влезем в нея с нови избори. Ние от сега можем да кажем, че няма да влезем в никакво управление в бъдеще, ако тези основни точки в споразумение, не бъдат започнати. Може да се изпокараме, да изгубим историческо време. Защо? За няколко изречения? Конституцията ни дава право на още 7 дни“, каза Петков.

Той призна, че неговото усещане е, че е имало разлика между това, което преговорният екип е постигнал и това, което лидерите в ГЕРБ мислят. „От там са казали, че тези реформи няма да работят за тях“, подозира съпредседателят на ПП.

Според него на хората им е омръзнало от приказки.

Той бе запитан дали умишлено Борисов го е поставил в ситуация точно две години след ареста, да му се моли да управлява с него:

“Никой не му се моли на Борисов. Тук няма молби. Не съм звучал така вчера. Тук няма лична молба”, смята той.

“Ама вие обяснявахте, че трябва да е в софийския затвор”, припомни му Златимир Йочев.

“На мен би ми тежало да погледнем след още 2-3 години назад и да видим, че сме изгубили още време, вместо тези реформи да се случат. Ако аз на моите три дъщери трябва да дам завет, в който сме оставили приказни герои в съдебната система и регулаторите и службите, аз моля не партийно, а отговорно да не даваме на нашите деца да живеят в тази приказка на ужасите и да имаме нормална европейска държава. Днес е преломен ден“, отвърна му политикът.

Запитан защо липсва Приложение 1 от документа на споразумението, изпратено до медиите, той отвърна:

„Приложение 1 в състава на споразумението е състава на правителството, затова не ви е изпратено.

Те вчера го казаха, че има промени. Приемаме да има само ротация между Габриел и Денков. Не може да влезем в управление, в което не се поема отговорност за реформи“, категоричен бе Петков.

„7 позиции – премиер, МВР, МнВР, образование, иновации, култура и околна среда. Тези министерства им дадохме“, каза той.

“За иновациите се бяхме съгласили да е Росен Желязков. Те искаха него или Деница Николова. Ние избрахме него. Знаем, че трябва да се движим в равно представителство в МС.След още 9 месеца можем да стигнем и до министри 50:50. Нашата уговорка беше за 18 месеца и тогава да се стигне до това. Тези реформи са общи, не са само наши. Ако и за тях този документ е приоритет, тогава сядаме днес, сега след интервюто и решаваме. Имаме три часа, в които да се разберем за програма в следващите 7 дни“, каза той.

„Моят въпрос към тях е какво се случи между този договор и вчерашната неготовност за подписване. Защо времето се оказа фактор, когато Конституцията ни дава 7 дни“, каза той.

Петков поздрави четирите дами от преговорния екип: “Разбирахме се изключително добре”, добави той

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.