Платен или неплатен отпуск за карантина? Недопустимо и незаконно!

Според Кодекса на труда всеки социално осигурен българин, който е поставен под карантина от лекар, трябва да бъде обезщетен. Това съобщиха председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов от ДПС и шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, след като вчера здравният министър Кирил Ананиев обясни, че хората, които се връщат от високорисковите райони и има съмнение, че могат да са болни от коронавируса, трябва да си вземат платен или неплатен отпуск и да си стоят вкъщи.

Още по темата

26 фев 2020 09:32

13

25 фев 2020 20:45

47

Дариткова смята, че вчера не е била уточнена в цялост нормативната уредба и заради това се е стигнало да съобщението за взимането на отпуск.

„Доброволна“ карантина няма, има само с решение на лекар

Според Адемов, когато имаш право на парично обезщетение като осигурено лице, е абсурдно да ползваш платен или неплатен отпуск.

„В чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване е записано, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за карантина по предписание задължително на здравните органи. 14 дни има право да изписва джипито, лицето се обажда на личния си лекар и той преценява дали да издаде болничен лист или не“, обясни още Хасан Адемов.

А за неосигурените, той призна, че трябва да излязат в отпуск, ако искат да се изолират.

Червената шефка Корнелия Нинова също се противопостави на идеята на властта за отпуска.

Тя увери, че БСП ще подкрепи всички разумни мерки на правителството за защита на обществото, но в същото време според левицата това не трябва да става за сметка на хората.

„Указанията от вчера за онези, които са доброволно под карантина да ползват платен отпуск или неплатен отпуск, са неадекватни и несправедливи. Настояваме правителството да събере работодателите, НОИ, НЗОК, лекари, експерти и да се намери адекватен механизъм, с който държавата обезщетява тези хора и поема разходите“, отсече Нинова.

Според Калин Поповски от Обединени патриоти Европа е в тежък драматизъм, заради новия коронавируса и заради това превантивните мерки, които взима правителството са много важни, особено с изолацията на хората, докато се разбере те болни ли са или не.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.