Путин след срещата с Шолц: Всички помним НАТО-вските бомбардировки в Белград, а сега…

Путин след срещата с Шолц: Всички помним НАТО-вските бомбардировки в Белград, а сега…
„30 години вече се говори, че НАТО няма да се разширява въобще, нито на инч към руските граници.

И днес виждаме инфраструктурата на НАТО точно до нашата къща“, подчерта руският президент Владимир Путин по време на пресконференцията след разговори с с германския канцлер Олаф Шолц.

„Казват, че в близките години Украйна няма да влезе в НАТО. Какво значи „казват“? Ние сме длъжни да разберем какво означава това в междудържавните отношения. 30 години вече се говори, че НАТО няма да се разширява въобще, нито на инч към руските граници. И днес виждаме инфраструктурата на НАТО точно до нашата къща“, са точните думи на Путин.

Срещата с Олаф Шолц продължи повече от очакваното, като бяха разпространени и снимки отново на двамата лидера на голямата маса в Кремъл. Германският канцлер явно също като френският президент Емануел Макрон, е отказал да направи руски ПСР тест за коронавирус, с оглед на сигурността службите да не се сдобият с негов генетичен материал.

НАТО и ЕС не са съгласни с предложенията за сигурност на Русия, но има точки, които могат да бъдат обсъждани, заяви от своя страна германският канцлер Олаф Шолц. „Що се отнася до ситуацията с преговорите: позициите се различават… но е важно да говорим помежду си“, каза Шолц на пресконференцията, поставяйки акцент върху нуждата от дипломатически подход и диалогичност, за да не възникват опасни ситуации.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия очаква диалогът по гаранциите за сигурност да се развива комплексно, като се вземат предвид опасенията на всички страни, каза руският президент Владимир Путин, но подчертава, че Русия е готова да обсъжда въпросите на сигурността само във връзка с фундаментални въпроси, които са от първостепенно значение за Руската федерация.

Всички бяха свидетели на войната в Европа, отприщена от НАТО срещу Югославия, припомни руският президент:

Северноатлантическият алианс я отприщи срещу Югославия, включително бомбардировките над Белград. Руският лидер обясни, че това е лош пример, „но той беше“.

„Г-н федералният канцлер току-що каза, че хората от неговото поколение – аз принадлежа към това поколение – трудно могат да си представят каквато и да е война в Европа“, каза Путин по време на пресконференция след разговорите с германския канцлер Олаф Шолц. Руският държавен глава добави, че това е казано във връзка със ситуацията около Украйна.

„Но вие и аз бяхме свидетели на война в Европа, отприщена от блока на НАТО срещу Югославия“, посочи Путин. Той припомни, че по това време се е провела голяма военна операция с ракетни и бомбени удари по една от европейските столици – Белград.

„Случи се. Без санкцията на Съвета за сигурност на ООН. Това е много лош пример, но беше“, каза Путин.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.