Радев: Българските граждани няма да простят на онези, които тласнат страната във война

Радев: Българските граждани няма да простят на онези, които тласнат страната във война
Св. Иван Рилски през целия си жизнен път призоваваше за смирение на тези, които управляват и за единство на нашия народ.

Въпреки краткия живот на последните парламент, всяко начало е заредено с надежди. Пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята.

Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. Ключът е в ръководствата на партиите.

Нужен е разум, нужен е кураж да се състави правителство, което да управлява във време на тежки изпитания“, заяви в парламента президентът Румен Радев на старта на новото 48-о Народно събрание, предаде България он ер.

Той подчерта, че парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде отдадено в скандали

„Хората очакват решения в борбата с бедността, с високите цени, с ниските доходи. Социалната криза неизбежно влече ръст на престъпността.

Мерките трябва да бъдат решителни и незабавни. Бюджетът за 2023 г. трябва да бъде приет до края на годината. Ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет“, каза още Радев от парламентарната трибуна.

Държавният глава очаква компенсации за потребителите заради високите цени на енергоносителите. Радев иска проектозаконите за Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат разгледани и приети в спешен порядък.

„Липсват достатъчно ефективни законови механизми за налагане на справедливост. Пияни и дрогирани шофьори продължават да отнема живота на невинни хора. Очаквам сериозни мерки, защото ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото“, каза още президентът.

България не може да си позволи да остане в периферията на Европа и встрани от семейството на развитите държави, изтъкна Радев. По думите му основен приоритет е гарантирането на националната сигурност. Радев поиска ускоряване на модернизацията на въоръжените сили.

„Без сигурност няма инвестиции и силна икономика, а оттам няма и пълноценна социална политика.

Този парламент е изправен пред тежка отговорност да вземе решение дали България ще загуби въздушния си суверенитет. Само на километри от нас бушува война.

Хората, които народът избра да го управляват, са длъжни да осмислят много внимателно всички възможни рискове пред страната ни.

Голямата задача е да опазим България от пожара. Българските граждани няма да простят на онези, които тласнат страната във война“, настоя президентът.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.