Радев за сглобката: Хората виждат препирни за постове, но не виждат решаване на проблемите им /ВИДЕО

Радев за сглобката: Хората виждат препирни за постове, но не виждат решаване на проблемите им /ВИДЕО

Питайте политиците, не мен за “Трети март”, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който бе на годишна конференция на началника на отбраната и така за пръв път коментира темата.

“Да сте ме чули аз да говоря за “Трети март”? Задайте въпроси на тези политически лидери, които говорят за “Трети март”. Питайте ги какво толкова ги притеснява”, отговори Радев, запитан има ли нещо общо със създаденото от Весела Лечева движение “Трети март” и може ли то да се превърне в негова партия.

Още през януари президентът Румен Радев заяви по повод коментарите около евентуален нов политически проект, че това е “режисирана истерия, която издава страх от нова партия”. По думите му “този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието”.

“Явно погазването на всички предизборни обещания, нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото, затова и самите граждани търсят някаква алтернатива. Затова ви казах, че ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще ви го оповестя лично”, допълни президентът.

3 март “все още е национален празник и аз съм убеден, че ще остане такъв. Хората ясно показаха своята воля”, подчерта Радев.

Президентът отговори и на въпроси, свързани с предстоящата на 6 март ротация в изпълнителната власт.

“Винаги, когато съм провеждал консултации, това е било с даване на възможност и стремеж политическите сили да стигнат до консенсус за властта. Сега, разбира се, има още време дотогава, но ще действам изцяло в рамките на конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт, за да вземе своите решения в този процес.”, каза Радев.

“Не мога да коментирам кой ще бъде външен министър. Това решение трябва да бъде взето от управляващата коалиция. Но всички виждаме, че тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващи и общество”, каза той.

“Надявам се управляващите да си дават сметка за това, защото хората виждат едни препирни за постове, властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с националния интерес и очакванията им като граждани”, каза още президентът Румен Радев.

Президентът коментира и трусовете в прокуратурата и съда. “Създаването на една престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции”, посочи той.

“Това е големият въпрос – отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и да се стигне до разкриването на политическите зависимости. Това очаква обществото ни. Това е тест, но и възможност за съдебната система, за изпълнителната власт, за Народното събрание да решат този случай. Дали анкетната комисия в НС ще има волята или желанието да разкрие политическите зависимости, от това ще проличи доколко и нашият парламент желае да бъде ангажиран с решаването на този казус”, посочи Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.