Радев каза тежката си дума за кризите, които ни връхлитат и причините за провала на КСНС

Радев каза тежката си дума за кризите, които ни връхлитат и причините за провала на КСНС
Държавният глава обяви тревожни новини за България.

Две кризи ще доминират през есента – здравната и мигрантската. Тяхното овладяване изискват организиране и финансов ресурс.

Служебното правителство осигури финансовия ресурс, но за да могат тези пари да стигнат до хората е нужна актуализация на бюджета. Въпреки проведените дискусии не постигнахме консенсус. Това заяви президентът Румен Радев след Консултативния съвет за национална сигурност, предаде репортер на Novini.bg.

„Не постигнахме консенсус. Партиите считат, че този дебат трябва да се води в НС. Аз смятам, че това е въпрос на националната сигурност“, обяви президентът.

„Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета няма да има средства за закупуване на необходимите средства за медицински изделия и консумативи, няма да има средства за медиците, няма да има средствата за мярката 60/40, няма да се изплаща месечна помощ за семейства с деца до 14 години, няма да има средства за опазване на границата срещу миграционния натиск, няма да се изплаща помощ за отопление, няма да се изплаща пълния размер помощ на над 42 хиляди лични асистенти на хора с увреждания, няма да има повишение на пенсиите на хиляди пенсионери, които ще останат под прага на бедност“, предупреди президентът.

Няма да се изплащат целевите помощи за отопление, няма да се изплаща пълния размер на личните асистенти на хора с увреждания. Стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедност. В тази обстановка кабинетът ще е с вързани ръце и няма да може да ползва събраните средства.

„В последните дни българите бяха шокирани от изтеклите записи за насилие над цивилни граждани от страна на полицията. Това заслужава внимание на цялото общество и аз приветствам решението за извънре

дно заседание на НС, както и на министъра на вътрешните работи да направи проверка по разследването на този случай. В този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности, трябва да се установи цялата верига на отговорност от насилниците до администраторите и политици, разпоредили насилието или такива, прикрили насилието“, смята Радев.

В този акт на насилие ние трябва да реагираме като демократично общество , което не трябва да позволява по един грозен начин да се тъпчат конституционните права на гражданите, посочи той.

Трябва да се провери има ли нареждания за насилие и защо прокуратурата е мълчала по този казус. България трябва да отстои своята репутация като държава, където гражданите могат да разчитат на закона, допълни той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.