Радев от района на наводнението: Виждате какви са резултатите от климатичните промени

Радев от района на наводнението: Виждате какви са резултатите от климатичните промени
„Виждате какви са резултатите от климатичните промени. Не можем да си затваряме очите пред истината.

Явно и в бъдеще ще имаме подобни предизвикателства, така че трябва да се мисли в перспектива за аварийно-спасителни отряди“.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес пристигна в района на петте карловски села, пострадали тежко след проливни дъждове и придошла вода, предаде bTV.

Държавният глава се срещна с хората и разговаря с част от бедстващите семейства.

„Материалните щети са големи. Най-важното в момента е да продължи огледът на всички домове, за да се уверим, че няма хора в риск и да има доставка на най-необходимото – храна и вода.

При успокояване на обстановката, да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко, което може“, добави той.

Президентът каза, че МВР ще гарантира обществения ред, за да няма кражби от пострадалите къщи.

„Много е важно в момента да има засилена охрана, така че да не се допуснат кражби от домовете, изоставени от хората. Говорил съм с министър-председателя и с всички министри, които са с отговорност по такива случаи.

Очаквам възможно най-бързо, когато се опишат щетите, Междуведомствената комисия да се събере и направи всички възможно тези щети да бъдат покрити“, добави държавният глава.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че в района ще има засилена охрана.

„Ще има и извънредно заседание на Комисията по бедствия и аварии, веднага щом постъпят необходимите документи“. добави той.

Демерджиев каза още, че министърът на земеделието е разпоредил проверка на сечта, извършена наблизо, за да се види дали тя има отношение към бедствието.

„Количеството вода действително е огромно, но ние сме длъжни да изясним дали има някакъв тип човешка намеса“, обясни той.

Между село Богдан и Московец е поставен временен мост и вече има връзка с най-пострадалото село по суша. В момента има фирма, която предлага по-ефективно съоръжение, посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Засегнати в различна степен от наводнението са 8 селища в община Карлово – Розино, Слатина, Столетово, Христо Даново, Богдан, Каравелово, Дъбене и Войнягово, коментира кметът Емил Кабаиванов. Има над 200 наводнени къщи, които ще се описват. В момента няма хора без храна, подслон или медицинска помощ.

Четиридесет души са изведени от село Трилистник, община Марица, което също е наводнено от придошлите води на река Стряма, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По думите му водите са с доста високо ниво, земеделският министър е изпратил тежка техника, за да се направят нови отвори на дигата, така че водата да се оттече.

Три екипа на пожарната са там и са готови да реагират когато водата оттече, допълни той. Като цяло обстановката в страната е спокойна с изключение на община Карлово и село Трилистник, каза още Николов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.