Радев: Правителството превръща България в безсрочен донор на Украйна. Не заставам зад неадекватни и безгръбначни позиции

Радев: Правителството превръща България в безсрочен донор на Украйна. Не заставам зад неадекватни и безгръбначни позиции
„Не приемам правителството да превъща България в бесрочен донор на Украйна“, това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Радев поясни, че отказал да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, защото никога не е заставал зад „неадекватни и безгръбначни позиции“.

„Едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и да е работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, но точно затова считам, че правителството ни дължи обяснение на всички граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна. Не съм съгласен с ангажимента за конкретна финансова помощ, не малка, и то за въоръжение за Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на армията но, преди да сме получили заместващи образци“, каза Радев.

Той добави, че не приема правителството да превръща България „в безсрочен донор за войната в Украйна до крайна победа“.

„Без да има яснота какво означава крайна победа, какво ще ни струва като време, пари ресурси и риск, защото рискът за нас расте с всеки изминал ден от тази война. Не знам дали са наясно какво значи за Украйна да воюва до самата победа. Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал никога, затова отказах да отида във Вашингтон, подчерта Радев.

В края на юни президентът отказа да води делегацията във Вашингтон, заради текстове в позицията, свързани с войната в Украйна. По-късно от Министерския съвет обясниха, че в нея няма нищо различно от това, което досега страната ни е заявявала.

Рамковите позиции, които страната ни ще защитава във Вашингтон, са одобрени в сряда от Министерския съвет. Документът е класифициран, което в този случай е нормално, обясниха от пресслужбата на кабинета. Като твърдят, че той отразява националният ни интерес.

Относно вероятността за парламентарни избори, президентът каза, че август месец не е най-добрият за предизборна кампания, нито избори до средата на септември.

„Вероятността да няма редовно правителство расте с всеки изминал ден. Затова аз съм длъжен вече да се съобразявам не само с връчването на мандатите, ами и с евентуални предсрочни избори, които трябва да се проведат в определен конституционен срок“, каза още той.

„Искам ясно да заявя, че едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и работил за моддернизацията на българската армия. Българското правителство дължи обяснение не само на народните представители, а на всички български граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна“, каза президентът.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.