Руската посланичка: Стига сте правили шоу. Не вършим нищо незаконно на територията на България

Руската посланичка: Стига сте правили шоу. Не вършим нищо незаконно на територията на България
Посланикът на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова взе отношение по шпионския скандал от последните дни.

„Стига сте правили шоу! Русия не върши нищо незаконно на територията на България“, заяви пред „24 часа“ тя.

Според нея е печално, че на фона на засилването на антируската истерия по света България се тласка в авангарда на тази деструктивна тенденция.

Тя отбеляза, че от повече от година антируската риторика в страната ни стремително набира обороти. По нейни думи от октомври 2019 г. насам веднъж на няколко месеца българските власти неоснователно и с помпозност експулсират руски дипломати под измислени предлози.

Митрофанова подчерта, че тези прояви, която тя определи като „тъмни петна“, са били предшествани от сериозен напредък в двустранните контакти на високо и най-високо ниво през 2018-2019 г.

Налага се изводът, че постъпателното развитие на нашето сътрудничество на някого е заседнало като кост в гърлото, заяви висшият дипломат. Тя изтъкна, че Русия никога не е подлагала на съмнение евро-атлантическия вектор на България.

Митрофанова обясни, че в петък българската прокуратура е уведомила руското посолство за задържане на руската гражданка – съпруга на предполагаемия ръководител на шпионската група, по подозрението в извършване на тежко престъпление.

Ако в това писмо става дума за жената, която според видеофайла влиза в сградата на Консулския отдел на Посолството, то по нашата информация тя е подавала молба относно решаване на пенсионни въпроси, а след това е дошла, за да получи съответното потвърждение, поясни посланикът. Тя посочи, че Консулският отдел на Посолството е отворен през делничните дни за редовен прием както на гражданите на Русия, така и на чужденците и в това нямало нито тайнственост, нито криминален момент.

Митрофанова отрече да е чувала по-рано името на Иван Илиев – бивш ръководен кадър от военното разузнаване, който според прокуратурата е вербувал останалите в групата и чиято съпруга е била връзката с посолството. Тя заяви и че не й е известно в България да има практика български гражданин сам да е предлагал информация срещу заплащане на служители на посолството.

Според нея, опирайки се на представените видео- и аудиоматериали, е невъзможно да се установи връзка на въпросните лица с работата на посолството на Русия.

„Не ми се иска да правя паралел, но световно прочутата пиар акция на тогавашния държавен секретар на САЩ Колин Пауъл по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН с епруветка с химическото оръжие, което така и не беше намерено след инвазията в Ирак, или фейк снимките на „Бели каски“ в Сирия за уж използването от страна на Дамаск на химикали срещу мирните си граждани или осъждащите Русия изявления на висши държавни служители на редица западни държави, базирани на доказателства в стил highly likely („много вероятно“ – бел.ред.), ни налагат да оценяваме критично подобни пърформанси“, коментира Митрофанова.

Тя заяви, че в епохата на информационната война, която се води срещу Русия, обществото невинаги подлага на съмнение достоверността на фактите и обстоятелствата.

Преди да ни обвиняват във всички смъртни грехове, би трябвало да се изчака завършване на следствието и произнасяне на политически необвързано съдебно решение, категоричен бе посланикът.

Тя заяви, че за краткия период, в който пребивава у нас, се е убедила, че в сърцата на българите Русия заема особено място. Същото топло отношение България имали и нейните съотечественици.

„Никакви опити да се разкъсат духовното братство и взаимната симпатия между нашите народи няма да постигнат успех. Едно напразно харчене на сили“, изрази убеденост Митрофанова

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.