Радев: Правото за здраве, а не апетитът за печалба трябва да е водещият за здравната система

Радев: Правото за здраве, а не апетитът за печалба трябва да е водещият за здравната система
„Напоследък често коментираме темата за изборите, които правим.

Вероятно всеки от вас в професионалния си път е имал повод да обмисли предимствата на работата в чужбина.

Затова искам днес да изразя своето уважение и признателност за избора, който Вие направихте- избор наречен България“.

Това заяви президентът Румен Радев , който връчи държавни отличия на наши медици по повод днешния световен ден на здравето. Церемонията в президентската институция започна с минута мълчание в памет на медиците, които загубиха живота си в битката с коронавируса.

Той изтъкна, че медиците са тези, които най-добре познават вируса. За вас статистиката на болни и оздравели не е просто числа, а човешки съдби, подчерта той. Неведнъж в опит да възстановите дишането на вашите пациенти, вие самите оставахте без дъх, подчерта държавният глава.

Той благодари на медиците за всеки излекуван пациент, за всеки спасен човешки живот. Радев им благодари още, че въпреки трудностите остават на първа линия. Коронавирусът разкри болезнени недостатъци на здравната система, по мнението на президента.

Системата е смъртоносно болна по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания, изтъкна Румен Радев.

Едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск, който крият неинфекциозните болести като рак, диабет, сърдечносъдовите заболявания, обясни той.

Правото за здраве, а не апетитът за печалба трябва да бъде водещият принципа, на който се подчинява цялата наша здравна система, убеден е държавният глава.

Нашата здравна система се нуждае от лечение, категоричен бе президентът.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.