Радев: Черно море вече е военна зона, няма как да го отречем. Това неизбежно ще пълзи към нас

Радев: Черно море вече е военна зона, няма как да го отречем. Това неизбежно ще пълзи към нас
Президентът коментира темата с намерения на брега край Тюленово дрон с прикрепен към него боеприпас.

Той припомни случая в Полша, при който ракета падна и уби двама цивилни. “Тя се оказа украинска. Ако беше руска, какво следва оттук нататък”, попита риторично Румен Радев.

“Черно море вече е военна зона, няма как да го отречем – там се свалят дронове, там плуват мини, там военни кораби спират търговски кораби. Така, че всичко това – ако не вземем мерки и не разберем, че трябва да сложим час по-скоро край на тази война, това неизбежно ще пълзи към нас”, заяви държавният глава.

Земеделските производители в България са ощетени от това, че няма равенство между субсидиите, а и самото разпределение на субсидиите вътре в страната не е урегулирано по най-добрия начин, заяви на брифинг в Ню Йорк вчера президентът Румен Радев. Според него трябва да бъдат попитани предишни правителства защо са способствали именно по такъв механизъм да се разделят парите. Радев заяви това в отговор на въпрос за протестите на земеделските производители у нас.

“Държава не се управлява с бягство от отговорност. Държава не се управлява с квалификации, с лозунги, с противопоставяне на едни сектори на икономиката и обществото с други”.

За да се управлява държавата, продължи той, трябва да се управлява по такъв начин, че да се спечели доверието на хората и това ще стане, когато правителството постави техните интереси на първо място.

Президентът коментира и темата с намерения на брега край Тюленово дрон с прикрепен към него боеприпас. Той припомни случая в Полша, при който ракета падна и уби двама цивилни. “Тя се оказа украинска. Ако беше руска, какво следва оттук нататък”, попита риторично той.

“Неслучайно отдавна казах, че войната, по начина, по който се отнасяме към нея, ще повишава своята интензивност и ще разширява своя пространствен обхват”, каза президентът.

“Черно море вече е военна зона, как да го отречем. Там се свалят дронове, там плуват мини, там се спират търговки кораби от военни кораби, там се потапят военни кораби”, заяви още той. Според него всичко това, ако не се вземат мерки и не се сложи час по-скоро край на тази война, тя непременно ще “пълзи” към България.

За да влезем в Шенген, трябва да убедим обществото в Австрия, а не само политиците, че България е надежден член на ЕС, охранява добре границите си и заслужава да бъде част от това пространство. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си в Ню Йорк с австрийския си колега Александър Ван дер Белен, съобщава БТА.

“Трябва да работим много по-активно не само на политическо ниво с Австрия. Ние трябва да работим така, че да убеждаваме обществото в Австрия, че трябва да бъдем членове на Шенгенското пространство, за да може обществото в Австрия да помага на своите политици да вземат решение”, каза Радев.

Държавният глава поздрави австрийския си колега Александър Ван дер Белен, с когото се срещна вчера в кулоарите на Общото събрание на световната организация и му благодари за системната подкрепа, която оказва на България по нейния път към Шенген. “Той прави редица публични изявления, че България и Румъния трябва по-скоро да станат членове на общото Шенгенско пространство”, каза Радев.

Радев припомни, че за половин година два пъти е посетил Австрия по покана на премиера Карл Нехамер и на президента Ван дер Белен, че е ходил на форума във Вахау, за да изложи позициите си, освен пред политици, пред общественици, медии, дипломати, представители на академичните среди.

“Затова окуражавам премиера Денков да направи визита в Австрия възможно по-скоро, има начини. Да покани премиера Нехамер така, както аз го поканих, отидохме заедно на границата, имаме и редовен диалог с президента, така че да бъде чут нашият глас много повече, много по-силно”, каза Радев. Според него сега не се води политика в тази насока.

Българските правоохранителни органи залавят трафиканти на мигранти от почти всички държави членки на ЕС, които идват в България да правят бизнес.

Но по думите му финансовите и оперативните центрове на нелегалния трафик не са в България, а са в Германия, Австрия, Нидерландия. “И ако ние не ударим тези центрове, нелегалната имиграция през България ще продължава”, каза още президентът.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.