Радев прикова погледите с тези думи

Радев прикова погледите с тези думи

Важно е да има улеснен достъп до конституционно правосъдие. Това каза в словото си по повод 30-годишнината от създаването на Конституцията на Република България президентът Румен Радев.

„Искам да благодаря за поканата да присъствам и да бъда патрон на това изключително важно събитие.

Искам да поздравя организаторите, защото изработването и приемането на нашата Конституция преди 30 години е повратен етап в общественото ни развитие и тя ни постави на картата на демократичните общества.

Особено удовлетворен съм от факта, че сред нас са онези народни представители от Седмото велико народно събрание – експерти, които изработиха текста и участваха в дебатите по приемането на проекта.

Искам да изкажа най-дълбоката си признателност, а убеден съм и на нашите съотечественици за вашия отговорен труд, мъдрост, кураж и добронамереността, която всеки от вас вложи в този текст“, започна държавният глава.

Румен Радев посочи, че сега действащата Конституция е дала началото на дълбоки реформи в България.

„Тя не бе създадена като временна конституция на Прехода, както постъпиха други държави по пътя на демократичното си развитие. Напротив. Тази Конституция е пълноценен инструмент за държавно управление.

Тази Конституция ни преведе през трудни времена. С нея ние станахме пълноправни членове на Съвета на Европа и на Европейския съюз.

Ценностите, заложени в нея: демократично управление, върховенство на правото, равенство пред закона, защита на човешките права са ценности и на нашите европейски партньори.

Затова през призмата на 30-годишен реален демократичен опит можем да кажем, че тази Конституция се превърна в стълб на българската държавност“, допълни той.

Държавният глава отбеляза, че моделът на успешното държавно устройство представлява хармонична сплав между традиции и нови идеи.

„Затова можем да поздравим създателите на тази Конституция, че те по един изключително успешен начин успяха да съчетаят в нея основните, заложени от учредителите на Първата българска конституция в последните десетилетия на 19 век и да добавят нови идеи и конструкции, заложени като основни начала.

Тук е мястото да припомня, че нашата Конституция от 1991 г., сравнена с предходната, и като изработване, и като приемане, е суверенно дело. Можем да твърдим, че тази Конституция е изцяло наша. Разбира се, тя се базира и на утвърдени модели на европейския конституционализъм, но има своята собствена идентичност и се ползва със своя демократична легитимност.

Затова и тя е стълбът на днешната българска държава. За да бъде съвременната държава демократична, тя трябва да има съответно своите демократични принципи, заложени в нея, в основния закон.

Учредителите на нашата нова Конституция зададоха посоката България да бъде демократична, правова и социална държава.

Сега виждаме, че този път не е лек и няма и да е кратък, защото свидетелстват за това и няколкото поправки и нарасналите очаквания в нашето общество за нови промени в Конституцията, които да доведат до усъвършенстване и развитие на някои конституционни институти“, добави той.

Президентът подчерта, че Конституцията трябва да се развива и допълни, че основно трябва да е разбирането, че именно човекът е основна конституционна ценност и трябва да се насърчават всички усилия за защита и гарантиране на неговите права..

„Когато някой ревизира сегашната Конституция или има амбицията да прави нова, според мен трябва задължително да изхожда от тази постановка.

Също така е важно да имаме и улеснен достъп до конституционното правосъдие, защото това е гарант всеки гражданин да се чувства пълноценен, силен като личност, че може да има принос в развитието на конституционния модел“, завърши словото си Румен Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.