Почиваме на море в Гърция, но само ако останем под карантина след това?

Гърция започва да разхлабва мерките срещу коронавируса, а след месец ще е готова да посрещне и първите чуждестрани туристи по крайбрежието си. Ще могат ли обаче българите да посетят съседката ни? Да, но само ако се подложат на 14-дневна карантина след завръщането си.

Заповедта на здравния министър към момента все още е в сила за всички, които влизат в страната. Кирил Ананиев го потвърди и в неделя пред Нова тв. Министърът на здравеопазването обясни,че въпреки падането на извънредното положение, мярката остава в сила. Така че всеки, който реши да има ваканция в чужбина, трябва след това да има още 14 дни, в които в платен или неплатен отпуск да си остане вкъщи.

“На работа се връщат 155 962 работещи или 22,5% от работниците, които спряха работа заради пандемията. В сила остава дистанция от 1,5 м между хората, както и задължително използване на медицинска маска от персонал и клиенти. Пътят е труден, но силата ни е голяма. Всеки ден печелим по една битка”, заяви зам.- министърът за развитие и инвестиции Никос Папатанасис.

От днес зелена светлина за пътуване между островите получават сезонните работници и заместващите учители. Ще пътуват и корабите, и самолетите. Служителите в частния сектор трябва задължително да имат удостоверение за пътуване от работодател. Движението  извън областите е разрешено само за доставка на храна и лекарства, доказани със съответните документи.

От 19 май пада забраната за пътуване до континенталната част на Гърция. Ако всичко върви добре, достъпът до островите ще бъде свободен за всички от 1 юни. Съществува възможност за разрешаването му по-рано, с възможна дата 25 май, но само ако епидемичната обстановка се движи според прогнозите.

По-малко пандемия от телевизионния екран реши правителството. Брифинги ще се дават три пъти в седмицата, а през останалите дни ще има писмена информация. Нещо много важно, което интересува гостите на Гърция – това лято  ще може да се влиза само със здравни протоколи, изготвени от правителството и Комисията по инфекциозни болести. Всеки, който иска да пътува до южната ни съседка, ще трябва да има здравен сертификат, издаден до 72 часа по-рано. В него трябва да пише, че не е носител на заразата.

Тази година в хотелите в Гърция няма да има бюфети, а само сервиране по стаите от онлайн каталог. Той ще се изпраща на туристите по мобилен телефон. Шезлонгите на плажа ще имат покритие за еднократна употреба, а задължителната дистанция между чадърите става 2 метра.

Носенето на маски и ръкавици в затворени помещения и по време на пътуване остава задължително. Във всеки хотел ще има лекар, който ще преценява дали туристите да бъдат тествани за вируса. Във всяка туристическа зона ще има „карантинен хотел“, в който ще бъдат настанявани носителите на заразата.

Капацитетът на полетите до, от и в Гърция ще се възстанови напълно. За полети до четири часа няма да се сервира храна за пътниците, а само пакетирани закуски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.