Радев разкри от Брюксел участва ли България в доставката на снаряди за Украйна, но отказа да каже…

Радев разкри от Брюксел участва ли България в доставката на снаряди за Украйна, но отказа да каже…
“България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира.

Но страната ни не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави”, това заяви президентът Румен Радев, който е на визита в Брюксел, за да представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет.

Лидерите на 27-те държави членки се събират на двудневна среща. Основните теми са войната в Украйна, миграцията и парите за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

“България ще разширява капацитета на своята отбранителна индустрия”, категоричен бе президентът.

България не се включва в този процес и не е част от общата поръчка за още боеприпаси за Украйна, но не се е противопоставила на решението на страните членки.

“България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с такъв калибър. Българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-мм снаряди”, каза наскоро пък военният министър Димитър Стоянов.

“България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Ние ще подкрепим единствено европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, заяви президентът Румен Радев, след като стана ясно, че на съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи от ЕС, е било обсъдено съвместно и придобиване, и предоставяне на 155-мм снаряди за Киев.

“Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите танкове или протворакетни установки”, категоричен беше държавният глава.

Според него така страната ни ще даде на ЕС знак за своя суверенитет във взимането на решения.

“След толкова неуспешни опити не мога да давам прогнози. Но се надявам да има редовно правителство” – така президентът, който е в Брюксел, отговори на въпрос дали ще редовен кабинет след изборите на 2 април.

“България получава все по-голяма подкрепа за членството си в Шенген. Ако изпълняваме всички важни стъпки, октомври ще можем да се присъединим“, каза президентът.

Главнокомандващият говори на дълго и широко за снарядите за Украйна и каква е позицията на страната ни, но журналистите отново повдигнаха темата, а това провокира Радев да каже с усмивка (и лека досада): “Изстреляхме ги вече. Вече 20 минути стреляме заряди“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.