Радев се видя в чудо, отправи извънредно обръщение към Петков заради неадекватните му действия

Радев се видя в чудо, отправи извънредно обръщение към Петков заради неадекватните му действия
Президентът на България Румен Радев отправи призив към премиера Кирил Петков да вземе мерки веднага заради влошените отношения с Русия след решението за изгонване на 70 техни дипломати.

Ето какво написа президентът преди минути във фейсбук профила си:

„Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури.

Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация.

Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях.

Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта“.

Припомняме, че тази вечер министърът на външните работи Теодора Генчовска обяви, че не е подписала решението за изгонване на 70-те руски дипломати.

Тя разкри, че Министерство на външните работи е изпратило още по обяд нотата на Москва до премиера Кирил Петков, с която се обявява, че руското посолство у нас ще бъде затворено, ако до утре до 12 часа правителството не промени решението си за експулсиране на 70-те руски дипломати.

От МВнР са поискали от премиера Петков указания, но все още няма такива.

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати. Това заяви Митрофанова тази вечер в централната емисия на БНТ.

Българското правителство поиска посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Молбата бе отправена от премиера Кирил Петков в негово любезно изявление, разпространено от Министерски съвет, седем часа след като той е бил уведомен за нотата на посланик Митрофанова.

Депутатите настояха премиерът да се яви спешно в парламента, за да разясни случая и очакваха в 20.00 часа той да се появи. Петков отказа.

В момента никой в държавата не знае какво да направи.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.