Радев връчи на Асен Василев мандат за съставяне на правителство

Радев връчи на Асен Василев мандат за съставяне на правителство
Г-н Василев, връчвам ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам от вас отговорност и усилия за съставяне на стабилно правителство.

Това заяви президентът Румен Радев, след като връчи проучвателния мандат на Асен Василев, номинираният от ПП за премиер.

Преди това председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви, че „нашият кандидат за премиер е Асен Василев.“

„В момент на криза, на нарастваща нестабилност, на нереализирани реформи, а от вчера – и външнополитическа криза, страната ни се нуждае от стабилно управление“, заяви Радев в кратко слово след връчването на мандата.

„Статуквото ще потърси своя реванш, ако не се осъществят започнатите реформи. Българските граждани имат нужда от сигурност и стабилно правителство. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична и просперираща България“, продължи Румен Радев.

Той напомни, че е предупредил при връчването на мандата на Кирил Петков, че ако правителството не осъществи бързо съдебната реформа, статуквото ще потърси своя реванш.

Гражданите, обществото и институциите имат нужда от сигургонст, стабилност и предвидимост, а това означава най-вече правителство, предупреди Радев, преди да връчи папката с мандата на Василев.

Асен Василев прие връчения му мандат и заяви: „За мен това е една огромна отговорност. В кризите, които трябва да посрещнем, изключително важно е да имаме кабинет, който да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на държавата – така, както и първият кабинет на ПП го направи. Благодаря за мандата„.

Той разполага със седем дни, за да предложи структура и състав на Министерски съвет, или да върне мандата неизпълнен. В случай, че не успеят, Конституцията предвижда следващият мандат да отиде при ГЕРБ-СДС, тъй като са втора по численост партия в парламента. По време на консултациите с Радев, от партията заявиха, че нямат да правят опит за съставяне на правителство, а ще върнат обратно мандата. Третият мандат президентът връчва на партия по негова преценка.

На „Дондуков“ 2 дойдоха Премиерът в оставка Кирил Петков, вицепремиерът в оставка Асен Василев, Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров и бившият шеф на парламента Никола Минчев.

Радев връчва първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на ПП, след като на 22 юни бе гласуван вот на недоверие на правителството на Кирил Петков.

Припомняме, че до номинацията на Василев се стигна, след като от БСП се заканиха, че няма да участват в разговорите за излъчване на нов кабинет в рамките на сегашния парламент, ако кандидатурата на Кирил Петков отново бъде издигната.

Причината за сваленото доверие от страна на социалистите към Петков дойде, след като стана ясно, че България ще експулсира 70 дипломати от руското посолство.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова това решение е било взето еднолично от Петков.

Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в правителството в оставка с премиер Кирил Петков.

Той е кандидатът за премиер, който „Продължаваме Промяната” обяви, че ще предложи да оглави нов кабинет с мандат на партията в рамките на този парламент.

Това посочи по-рано днес министър-председателят в оставка Кирил Петков във видеоизявление.

Асен Василев заема поста министър на финансите от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г. в първия служебен кабинет на министър-председателя Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев.

Бил е министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г.

Асен Василев е завършил икономика в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School, пише в автобиографията му, публикувана от Министерството на финансите.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и кoнкуретоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка.

Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.