Радев съсече Кирил Петков: Високата цена на газа се дължи на двата танкера, договорени през юли

Радев съсече Кирил Петков: Високата цена на газа се дължи на двата танкера, договорени през юли
От вчера е новата шокираща цена на газа от 353 лв. И трябва да е ясно, че този огромен скок в цената се дължи на два танкера втечнен газ, договорени през юли.

Чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена. Дори миксирането с азерския газ не може да смали тези високи стойности.

Това заяви с остър тон президентът Румен Радев пред журналисти при завръщането си от ОАЕ. Радев имаше предвид танкерите, договорени от кабинета на Кирил Петков. Тогава говорителят на правителството Лена Бориславова обещаваше България да получава четири пъти по-евтин газ от този, който е получавала от “Газпром”.

При тези наследени обстоятелства служебният кабинет трябва да работи за постигане на надеждни доставки на поносими цени, изтъкна Румен Радев.

“Газпром” е една от възможностите, която все още не е изчерпана. Трябва да е ясно, че “Газпром” не е единственото решение и не е на всяка цена. “Газпром” е решение само, ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките. Затова правителството трябва да продължи работа във всички възможни посоки и варианти, така че да гарантира доставките и тяхната цена. Очаквам правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата”, каза още президентът Радев.

Радев подчерта, че най-големите проблеми пред българските граждани са инфлацията и ръстът на цените.” Те зависят от редица фактори, но най-важните са цените на горивата, на газа и на тока”, посочи Радев.

“Надявам се политическите партии да направят кампания, насочена с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основана на фактите, а не на злоупотребата с тях. Обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот”, заяви президентът.

“Най-важният резултат от тези избори трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условия на криза, да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и да предприемат решителните реформи с дългосрочен хоризонт, които всички очакваме.

Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство”, заяви президентът Румен Радев.

“Краткият живот на последните парламенти и правителство са ясен резултат докъде може да ни доведе непрекъснатото чертаене на червени линии, негативните кампании и отказът от диалог”, продължи Румен Радев.

Запитан трябва ли служебното правителство да изготвя бюджет, Радев отговори, че в условията на криза не трябва да има закъснение в бюджетната процедура. “Затова служебното правителство е длъжно да разработи бюджет и да го предаде на следващото редовно правителство и на парламента”, каза още Радев.

Визитата на българския държавен глава Румен Радев беше по покана на президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В рамките на посещението в присъствието на двамата държавни глава бяха подписани двустранни документи в различни сектори. Проведе се и бизнес форум с участието на наши компании, организиран от Търговската камара на Абу Даби .

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.