Разходите на НАТО 10 пъти над парите на Русия за отбрана

Юбилейният лидерски форум на НАТО, приключил в сряда, донесе няколко изненади, пише „Независимая газета“.

Първо, Анкара реши да одобри натовския план за защита на балтийските страни и Полша от Русия. При все че по-рано отказваше, докато съюзниците й в блока не признаят за терористични организациите, застрашаващи Турция. Второ, освен алианса собствена ефективна отбрана в Европа ще създаде и ЕС, напомня вестникът.

„Преждевременно е, разбира се, да говорим, че НАТО може да се разпадне“, прави заключение той.

„Ако бъдат създадени единен военен щаб и общи военни съединения и части на Евросъюза, те ще представляват твърде мощна отбранителна инфраструктура и сила – коментира военният експерт полковник Шамил Гареев. – Страните от ЕС разполагат с третия по големина арсенал от ядрени оръжия след САЩ и Русия. При което Франция и Великобритания (формално все още членка на ЕС) имат собствени видове ядрени оръжия, а Белгия, Германия, Италия и Холандия разполагат американски ядрени боеприпаси по договорености с Пентагона.“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща на срещата „за три години разходите на страните от НАТО като цяло да нараснат с 400 милиарда долара. А САЩ планират в близките години да похарчат за отбрана 2,5 трилиона долара“. С голяма част от тези средства ще бъде укрепен бойният потенциал на НАТО, събран край границите на Русия, пише изданието, цитирано от БТА.

Още по темата

6 дек 2019 07:41

14

4 дек 2019 21:00

103

4 дек 2019 08:18

57

Конкретен принос тук дава и Евросъюзът, задействал вече план, който „облекчава прехвърлянето на войски и военна техника през държавните граници в ЕС в рамките на Общата му политика за сигурност и отбрана“. Практически това значи, че военните подразделения на НАТО, които редовно се прехвърлят например в балтийските страни за решаване на отбранителни задачи по границите с Русия, правят това бързо, без някакви административни и митнически процедури, се казва в материала. Всекидневникът припомня ред очаквани финансови мерки на общността с цел облекчаване на военните й операции – „и това е само началото“, добавя „Независимая газета“.

„Ведомости“ цитира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представил пред журналисти плановете на пакта за увеличаване на военните разходи, и вижда в тях „разбираем лайтмотив: неназовани врагове, зад които ясно прозира сянката на Русия, Китай и Иран, укрепват, превъоръжават се и съответно заплашват стабилността на съюзниците от НАТО“.

Това допуска само един отговор: ответни действия, които естествено няма да бъдат (и априори няма как да бъдат) евтини, но ще осигурят защита от покушения срещу сегашния световен ред. На този фон помръкват всички вътрешни разногласия по повод приноса на всяка страна за съществуването на алианса, допълва вестникът.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва има отговор на заплахите от страна на НАТО. По думите му Русия ще гарантира своята сигурност, без да се включва в оръжейна надпревара, пише „Московский комсомолец“.

Лавров говори вчера в Братислава след заседание на Съвета на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той припомни, че Северноатлантическият съюз директно нарича „цел на заплахите си“ Русия и Китай. Освен това изтъкна, че Москва ще вземе предвид решението на алианса да включи космоса в оперативната си сфера, отбелязва изданието.

Рекордното увеличаване на бюджета на НАТО показва стремежа на алианса да доминира не само в Европа, но и в Близкия изток, цитира думи на Лавров „Росийская газета“.

Руският външен министър подчерта, че дори без последните увеличения на бюджета разходите на алианса надхвърлят над 10 пъти отбранителния бюджет на Русия, посочва московският официоз.

По думите на Лавров разширяването на НАТО, придвижването на нейната инфраструктура към границите на Русия, стремително нарастващите военни потенциали в Източна Европа, рекордният растеж на военните разходи „са довели до напрежение, каквото не помним от времето на студената война“. Според него трябва да се сложи край на тази опасна тенденция и да се заложи на диалог, без въпросът да се политизира, пише „Росийская газета“.

Ако Русия влезе в НАТО, може да се отвори перспектива за нови преговори за ядрено разоръжаване и да бъде установен тристранен диалог между Вашингтон, Москва и Пекин. Това мнение изрази тези дни германското издание „Ханделсблат“, информира „Известия“.

Според авторите на статията в „Ханделсблат“ членството на Русия ще превърне алианса в трансатлантическа организация за сигурност от Владивосток до Лисабон.

Всекидневникът смята, че поканата до Русия за членство в пакта трябва да бъде отправена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Това ще му даде шанс да разработи нова „източна политика“.

Формирането на този „нов алианс за сигурност“ ще укрепи НАТО, тъй като Москва вече няма да бъде възприемана като „противник“, а ще стане гарант на европейската сигурност, твърди германското издание. И уточнява: новият договор трябва да съдържа уговорка, че САЩ, Русия и европейските страни могат да имат различни мнения по въпроси, засягащи сигурността извън Европа. Авторите допускат Брюксел да остане столица на „новия алианс за сигурност“, но добавят, че може да бъде открита и втора главна квартира в Русия.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.