Реакциите за третия мандат при БСП: Връщайте го бързо. Изборите са неизбежни

Реакциите за третия мандат при БСП: Връщайте го бързо. Изборите са неизбежни
Нито една от петте парламентарни сили не декларира, че ще подкрепи правителство на БСП след новината, че президентът ще връчи на левицата третия мандат на 5 май.

ГЕРБ призоваха червените да върнат бързо мандата, за да не се бавят предсрочните парламентарни избори.

„БСП не искат да разговарят с ГЕРБ, а и ГЕРБ имат решение, че няма да участват в управление с БСП. „Има такъв народ“ са заявили, че не желаят също да влизат в каквито и да е коалиции с БСП, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

– Така че няма смисъл мандатът да се бави. Трябва да се върне, според нас, по най-бързия начин, за да се разпусне Народното събрание и да се обяви дата за предсрочни избори.“

„Има такъв народ“ също са декларирали още в началото, че нито ще преговарят, нито ще подкрепят кабинет, предложен от ГЕРБ, БСП или ДПС.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също бе категоричен, че дясното обединение няма да подкрепи червено правителство и че новите избори вече са сигурни:

Още по време на предизборната кампания заявихме, че не можем да подкрепим управление с мандата на БСП и тази наша позиция остава непроменена. Не виждам как такъв мандат би могъл да бъде подкрепен на база програма, след като БСП не са представили такава. Неизбежни стават изборите.

ДПС припомниха, че още в деня на изборите са обявили, че няма да подкрепят правителство на левицата.

Избирателите на 4 април избраха промяната. Още тогава заявихме, че няма да подкрепим правителство, предложено от партиите, които загубиха изборите – ГЕРБ и БСП, коментира лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Според него би било добре тези, които получат третия мандат, да се опитат да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики. На въпрос дали това означа, че е възможно ДПС все пак да даде подкрепа за експертен кабинет, предложен от червените, той отговори, че тепърва трябва да се види какво ще направи БСП.

Но иначе според нас отиваме на нови избори, обобщи Карадайъ.

Очаквайте подробности

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.