Румен Радев: Ако без институции нищо не е дълготрайно, то без хора нищо не е възможно

Румен Радев: Ако без институции нищо не е дълготрайно, то без хора нищо не е възможно
„Във времена на задълбочаваща се политическа криза, на вътрешни и външни изпитания, повече от всякога е необходимо да си припомняме волята и всеотдайността на поколения наши предци, посветили силите си на изграждането и утвърждаването на българската държава и нейните институции“.

Това заяви президентът Румен Радев в приветствие до българските министерства, които днес отбелязват 145 години от създаването си.

Първото правителство на Княжество България с министър-председател Тодор Бурмов е назначено с Указ № 1 на княз Александър I Батенберг от 5 юли 1879 г. В приветствието си държавният глава отбелязва, че пред това правителство „тогавашната епоха поставя внушителни исторически задачи – да положи основите на съвременната ни държавност, да създаде предпоставки за единството и бързия напредък на българския народ, да извоюва авторитета на младата ни държава на международната сцена“.

На същата дата са учредени първите шест български министерства – на външните работи и изповеданията, на правосъдието, на вътрешните работи, на народното просвещение, на финансите и на войната.

„Вече близо век и половина те изпълняват своята важна мисия да утвърждават независимата българска държава, да отстояват интересите на гражданите и достойното място на България в Европа и света“, посочва президентът.

„Днешният ден ни напомня, че ако без институции нищо не е дълготрайно и устойчиво, то без хора нищо не е възможно и постижимо“, заявява още държавният глава като поздравява всички служители на българските министерства, които днес отбелязват своя празник, изказвайки признателност за техните всеотдайност и професионализъм.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.