Румен Радев: Новата оценка на сената на САЩ за България е съкрушителна! ВИДЕО

Румен Радев: Новата оценка на сената на САЩ за България е съкрушителна! ВИДЕО
Аз не съм опонент на правителството, аз съм обективен коректив.

И ако управляващите се бяха вслушали в думите ми и в исканията на протестиращите, днес нямаше да получим тази съкрушителна оценка от комитета за външна политика на сената на САЩ. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Коментарът на държавния глава се отнася за съвместното изявление на сенаторите Боб Менендес и Джим Риш от сенатската Комисия за международни отношения, в което се говори за „постоянна корупция, западащата медийна свобода, политизиране на правораздаването и други заплахи за върховенството на закона“, които представляват „сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“.

Румен Радев коментира, че ако правителството не слуша него, то поне може да се вслуша в оценката на САЩ, ако държи на тях като стратегически партньор.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на българската армия даде висока оценка за представения му анализ за подготовката ѝ. Той коментира, че документът впечатлява със своята откровеност, обективност и визионерство, които не са били характерни за предишни анализи.

Радев благодари на военнослужещите и подчерта, че човекът трябва да е във фокуса на развитието на въоръжените сили, като екипировка, мотивация, социален статут и подготовка. Той изтъкна като проблеми застрашителното намаляване на нальота на военните ни летци, което вече е опасно.

Президентът предупреди също, че учебната ни авиация може да остане без самолети, което на практика обезсмисля това, че ще имаме доставка на нови изтребители. Трети проблем е забавянето на проекта за нова бойна машина за пехотата.

Вече е много късно управляващите да търсят индулгенция за отмяната на официалните чествания на 3 март на Шипка, коментира президентът. „Мотивите за това бяха само политически, не здравни“, категоричен беше държавният глава.

Контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете и отворените ресторанти и търговски обекти е очебиен и няма никаква здравна логика“, заяви държавният глава.

„Крайно време е здравните власти да се разберат кой какво говори, кой какво пише, кой какво праща, за да няма този хаос. Защото отмяната на официалната част е в резултат на писмо. Благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник“, категоричен бе Румен Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.