Румен Радев поздрави “Безсмъртния полк”, шествието се проведе въпреки забраната на Терзиев

Румен Радев поздрави "Безсмъртния полк", шествието се проведе въпреки забраната на Терзиев

Въпреки че Столичната община забрани проявата, в крайна сметка се състоя традиционното шествие на “Безсмъртния полк”.

Организаторите почитат победата над Нацистка Германия и издигат лозунги срещу фашизма и националсоциализма. Подобни прояви се проведоха и в още няколко града.

“Тук са тези наследници и деца, и тези, които помнят и знаят, че без този ден нямаше да го има Деня на Европа, който честваме сега, тъй като Европа просто нямаше да  съществува в този си вид”, каза Жени Илиева.

“9 май е изключително важна дата в историята на човечеството на България и на Европа”, посочи гражданин.

“Цял ден се възмущавам, че се говори само за Деня на Европа. Нямаше да съществува Европа никога, ако го нямаше Деня на победата”, коментира друг гражданин.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в София по повод 79-годишнината от победата над нацизма във Втората световна война.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поздравиха лично участниците в инициативата.

“9 май е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, отдали живота си за победата над нацизма. Благодарение на тяхната саможертва се откри и пътят към днешна мирна и обединена Европа. В Деня на Европа, нека си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и допринася за развитието на държавите членки и който продължава да гради своето единство върху принципите на демокрацията и мира. Очаквам ЕС да се ангажира и много по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията, спазването на човешките права и на правовата държава в страните от Западните Балкани, които заявиха своите амбиции за присъединяване към ЕС.”, написа президентът във Фейсбук.

“Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях са дали жертви в тази война, последната, а и преди това… Падането на фашизма, Русия е дала 21 милиона жертви в тази война… Защо съм тук? За паметта на дядо ми, защото той е минал цялата Втора световна война, минал е през Берлин и след това е воювал още малко, освобождавайки Европа”, заявиха участници в шествието.

Шествието продължи до Княжевската градина и мястото, където бе Паметникът на съветската армия.

Центърът на възпоменанието бе паметникът-костница на съветския воин в квартал “Лозенец”.

Множество граждани, посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, политици от лявото и БСП почетоха паметта на загиналите срещу фашизма.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.