Румен Радев: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията

Румен Радев: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията
Легитимността на всеки вот се състои в масовото участие на гражданите, заяви държавният глава

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаване на доверието към този инструмент на правовата държава.

Легитимността на всеки вот се състои в масовото участие на гражданите, а доверието на обществото в следващите парламент и правителство е техният най-голям капитал.

Разчитаме много на опита и експертизата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на тяхната мисия от наблюдатели в България на предстоящите парламентарни избори. Това коментира президентът Румен Радев след среща с представители на ОССЕ.

През изминалата година и половина проведох серия от консултации с отговорните институции, със здравните власти с парламентарните и извънпарламентарни партии, с граждански организации и с представители на българските общности зад граница.

На тези срещи се откроиха както предизвикателствата към българския изборен процес, така и пътища за неговото усъвършенстване и постигане на висока избирателна активност.

Предпоставки за това са актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и оформянето на протоколите, откритост на процеса на сертифициране и валидиране на машините и широка информационна кампания за начина на гласуване с тях и особено за осигуряване на дистанционно гласуване на българите зад граница.

Голямата цел е да се гарантира както здравето на гражданите по време на вота и правата на карантинираните и болните в условията на пандемия, но най-вече честност, прозрачност и достъпност на изборния процес.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.