След Нова година поскъпват месото и хлябът. Очаква ни една тежка и непредвидима година

След Нова година поскъпват месото и хлябът. Очаква ни една тежка и непредвидима година
Производителите очакват тежка година. Месните продукти ще поскъпнат след Нова година с около 4-5%.

Освен повишението с 35% на брашното през 2018 г., на цената на хляба ще се отрази и стойността на енергията след 1 януари.

Месните продукти ще поскъпнат след Нова година с около 4-5%, заяви пред БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

„15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване – от 80 лв. в момента ще стане 105 – 110 лв. след Нова година – няма как да не поскъпнат“, каза той.

„За нас е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разходи. Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само тока, очакваме цената на газа, тол такси, винетки и какво ли още не“, заявява още Урджанов.

10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия, коментира Марияна Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Производителите казват, че именно те ще усетят най-сериозния удар.

„При всички случаи, даже поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо, че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират“, коментира Кукушева.

Тя подчерта, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%. „Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари. Тя също се надява да няма фалити на бранша.

На този етап не е обсъждан протест на месопреработвателите, както и на производителтие на тестени изделия. / Фрог нюз

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.