Спешна среща заради пожарите, издават важна заповед!

Спешна среща заради пожарите, издават важна заповед!
Служебният премиер Стефан Янев проведе спешна среща с част от министрите, след като гасенето на бушуващите огнени стихии в части от страната взе жертви.

„Ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи“, обяви той.

Министър-председателят призова още да бъдем бдителни и да не допускаме случайни пожари.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов обясни, че сателитните прогнози на „Коперник” показват, че почти цялата централна част на България, включваща и Югозападна България, остава под екстремен риск от пожари.

Янев посочи, че се търсят начини и действия за оптимизиране работата на всички служители на МВР и представители на други ведомства, които участват в гасенето на пожари, пише Нова.

„По време на заседанието на Министерския съвет днес дискутирахме необходимостта от подготовката на нов закон за управление на кризи. В тази връзка предприехме определени решения. За съжаление, на този етап е само подготовка на работна група, която ще разсъждава”, каза премиерът.

Той обясни още, че е започнала подготовката на система за оповестяване, която обаче все още не е готова и има технически проблеми.

„Тя би могла да бъде в помощ както на организацията и управлението на процесите, когато възникне пожар, така и да помага на всички, които имат необходимост от помощ за оповестяване”, допълни Янев.

За съжаление температурите са високи, човешката дейност са в основата на пожарите. Най-важната идея на съвещанието е да потърсим начини МВР, военните, горските стопанства и доброволците да бъдат не само добре организирани, но и добре инструктирани, призова Янев.

Мерките, които решихме, са необходимост от нов Закон за управление на кризи за недопускане на човешки жертви.

Призовавам областните управители да свикат общинските съвети и да направят нужната координация, завърши премиерът Стефан Янев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.