Стефан Пройнов: Над 150 000 души иманяри, търсачи и колекционери са под оперативно наблюдение!


Стефан Пройнов: Престъпници ли сме, питат хората, които практикуват хобито металдетектинг? След като излезе вече в „Монитор”, „ ПИК”, и „Актуално” следната информация: „По оперативни данни на МВР към момента активно действащи иманяри, които се препитават от тази дейност, са около 20-30 хиляди, които почти ежедневно излизат на терен. Инцидентно копаещите за имане българи, на които това не е основен доход, може да достигнат 150 хиляди човека“, обясниха пред „Монитор“ служители от Криминална полиция.

Не всеки обаче от тези 150 хил. души е професионален иманяр, който изнася културни ценности. Повечето от тях са хора, които копаят в близост до домовете си, които се намират в богати на находки терени.

Стефан Пройнов: Трябва закон, който ясно да регламентира кой къде и как може да използва металдетектор и кой какво и как може да придобива и колекционира. Не е редно да бъдат всички третирани като престъпници, къде се преплитат моралът и законът? Отдавна няма иманярска мафия, а големите играчи са в чужбина от десетилетия и там си търгуват, защото там всичко е уреден със закон и е свободно и конвертируемо.

Стефан Пройнов: Единствените сделки с движими паметници на културата се осъществяват само и единствено от археолози и музейни сътрудници, това са единствените хора, които имат досег да антики и монети, защо обаче МВР не разследва тях вие кажете?

Истината е, че на въпрос зададен от нас към МВР дали е разрешено притежаването на металдетектори те ни отговориха, че не се водят на отчет към служба КОС и следователно не е забранено да бъдат притежавани.

Истина е, че парите за археологически разкопки са се удвоили, но във фондовете постъпват два пъти по-малко монети и артефакти, които не са стойностни. Спомняме си как един премиер ги караше да работят посред зима с калорифери, че уж да не бавели строежът на магистрала. После пък по времето на същият премиер беше заграбена по най-бруталният бандитски начин най-голямата колекция на тракийско изкуство в света да тази същата на фондация Тракия на Васил Божков. Отдавна не се вадят монети и артефакти от земята от иманяри, вадят се в контролирана среда от доверените хора на хунтата и се продават по каналният ред на черният пазар в чужбина, но не от търговци и трафиканти, а от престъпниците с бели якички облечени във власт.

Вие преценете кой е престъпникът – този, който копае с малката лопатка или онези с фадромите и с десетките наемни копачи по археологическите разкопки? Ако вие сте мафиот с кого бихте работили – с иманярите с малките лопатки или с онези, който вадят много, но показват малко? Стефан Пройнов: Отдавна няма у нас иманярска мафия и тези данни на МВР са просто да се усвоят едни пари и да се отарашат едни хора, ако нещо е останало да им се вземе и да потъне във фондовете за веществени доказателства и музеите, а там куче влачи, диря няма. Манипулира се общественото мнение, че видите ли иманярите това или онова, а археолозите бъркали в меда и не си облизвали пръстите. Разбира се не всички, които притежават металдетектори са иманяри и не всички археолози са кради – във всяко стадо си има мърши и не трябва всички да се слагат под един знаменател. А колекционерите са принудени да си закупуват вече изнесените монети и предмети от чужбина на далеч по-големи цени в своето патриотично хоби и тях ги слагат под знаменателят престъпници, което е много обидно и неморално да обвиниш онзи, който спасява това, което ти си позволил да бъде изнесено.

Стефан Пройнов: Не трябват репресии, а закон, който да урегулира всеки детайл и всички да са спокойни и доволни – само мафията няма да бъде, защото вместо да рекетира и изнудва вместо да спекулира ще трябва на светло да изплува, а държавата не иска това – паралелната държава. Всеки е следен и подслушван в тази страна, всеки е обект на интерес, но не за да се прилага закона за да има ред и сигурност, а за да бъде ощавен и ограбен за да бъде рекетиран и манипулиран. И най-големият, които можеше да променя закони не издържа на рекета и се спаси в чужбина – Васил Божков какво да кажем за малките, които не могат да избягат, не могат да се спасят и са поставени на колене от хунтата!

Стефан Пройнов: Можем да им кажем „изправете се и те ще паднат“, защото хората свързани с иманярство и колекционерство заедно със своите близки са над 380 000 човека, но са разделени и разединени делящи се на клубове и дружества, делящи се на единици и не са организирани. Време е народът да отговори на натиска и репресиите и да се създаде един закон строг, но справедлив за тези, който ясно нарушават – затвор, а за тези, който спасяват похвали и грамоти, за тези, който опазват паметниците облекчен режим на разплащане и да им се приемат парите за разход така нищо няма да напусне страната ни и музеите частни и държавни ще водят туристи. Изнасяме златото и показваме камъни, това ли е археологията ни, това ли е историята ни? Нека да си припомним думите на княз Борис І: „От земята българска един камен не давам”!

Нека възпитаме родолюбие и патриотизъм в идните поколения и тогава не само нищо няма да се продаде изкарано от нашите земи, но и онова дето изнесено ще се върне!

Сподели на стената си ако си за промяна.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.