Съдилищата поетапно възобновяват дейността си

“В момента възможностите на съдилищата са различни – едни могат да осигуряват публичност, включително чрез физически достъп, други не. Едни имат техника, други не. Затова мислим за алтернативни форми за спазване на принципа за публичност, а не за компенсаторни. Тези, които в момента сме предложили, считаме за някакъв вид компенсация на ограничаването на публичността.” Заяви пред БНР Боряна Димитрова, член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Колегията е адресирала до всички съдилища инструкции и правила за работа в извънредната епидемична обстановка дори след отпадането на извънредното положение. 

Съответният административен ръководител ще има думата относно приоритетността на делата. Боряна Димитрова поясни, че в указанията е дадена възможност за отсрочване на дела дори от първоначално обявените графици през тези дни, защото те са готови много преди обявяването на извънредното положение. 

Процесът ще върви по-бавно, но няма нагласа за отлагане на дела. За това е предвидено и предварително уведомяване за излизане от времевата рамка, подчерта тя.

Тази година не се предвижда да има лятна съдебна ваканция. В момента се прави обощение на данните как се е отразило двумесечното забавяне на делата. По време на извънредното положение в по-малките съдилища освен бързите и незабавни производства са се гледали и други дела, допълни Димитрова.

Най-големият проблем ще е в софийските съдилища, защото там обемът е огромен. Във всички останали съдилища това двумесечно забавяне ще бъде наваксано.”

Димитрова изтъкна, че Специализираният съд разполага с голяма зала, която побира множество хора и има адекватен на ползването й брой дела. “Тоест ще могат да се справят с тази зала и с още една по-голяма зала, в която ще могат да се разглеждат дела с множество участници в процеса.”

“Мерките ще продължат да се разглеждат по Скайп. Самите колеги са помислили за опция за излъчване на процесите онлайн. Включително предлагат и опция за разглеждане на един процес в две зали чрез видеоконференция, в случай, че не могат да бъдат спазени всички мерки за безопасност в една зала”, посочи Боряна Димитрова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.