Цветеслава Гълъбова с тревожно разкритие: Всеки пети пациент е с психоза след употреба на дрога

Цветеслава Гълъбова с тревожно разкритие: Всеки пети пациент е с психоза след употреба на дрога
Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Свети Иван Рилски” разкри в ефира на Нова телевизия, че всеки пети пациент е с психоза след употреба на дрога.

Според Гълъбова стигмата в обществото наистина е сериозен проблем.

„Хората не приемат психично болните. Въпросът защо са сред нас е неправилен. Трябва да се питаме защо са в този вид.

Това са хора, които имат нужда от грижа, не от заключване. Имаме нужда от високо квалифицирани хора. Не всяко ненормално поведение е израз на психична болест.

Много често е провокирано или от личностно разстройство или от употреба на наркотици. При нас вече всеки четвърти, пети пациент е с психоза след употреба на дрога. Всеки взима каквото и както му хрумне”, поясни директорът на психиатрична болница.

„Това, че даваме светлива на подобни случаи далеч не означава, че те са единствените. Смятам, че по този начин засилваме стигмата около психично болните.

Нека не забравяме че в България никой не може да бъде лекуван против волята му извън задължителното психиатрично лечение, за което се изисква решение на съответния Районен съд.

Не може да бъркаме заболяванията с престъпленията. Интересно е защо експертите преценяват, че тези хора не могат да носят отговорност за стореното от тях и хвърлят топката в полето на психиатрите”, коментира адвокат Мария Петрова. Тя призова „държавата да не абдикира от функциите си”.

„Да не се правят козметични промени в Закона, в които се прави опит да се вкарат неправителствени организации, за които грижата за психично болните се свежда до там да усвоят парите по един или друг или друг проект”, поясни тя.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.