Ще бъдат ли честни президентските и възможните предсрочни парламентарни избори през есента?

До броени дни ще е ясно, дали страната ще ходи на трети парламентарни избори през 2021 г. Със сигурност е известно, че през есента избори ще има.

В края на октомври или началото на ноември ще бъде насрочен вот за президент. Засега е известна една двойка – тази на настоящия държавен глава Румен Радев и неговото вице – Илияна Йотова.

Много голяма е вероятността да се гласува и на избори – 2 в 1. Ясно е още, че и тези избори ще се проведат основно с машини, а гласуването с бюлетини ще е по изключение.

Мнозина анализатори и експерти с опит в провеждането на избори изразиха критични мнения за честността на машинното гласуване, което бе прокарано в краткия мандат на 45-то Народно събрание. Служебното правителство, назначено от Румен Радев, защити гласуването с машини и отклони твърденията за възможни манипулации.

Има ли независим одит на софтуера на машините и кой ще гарантира, че ако служебното правителство, назначено от държавния глава, ще гарантира прозрачен и честен вот, в който кандидат ще е самият президент.

Съмненията в тази посока се засилват от действия на служебния премиер Стефан Янев, който преди парламентарните избори възложи на Държавна агенция „Електронно управление“ сключването на договори с петима външни консултанти. Част от тях са свързани с конкретни участници в изборите.

Става въпрос за представящите се за IT-специалисти Атанас Шарков, Тодор Герасимов, Тодор Цолов, Александър Кирков и Пламен Желязков. Заради разкритията за партийни обвързаности, част от консултантите бяха освободени.

След проведените на 11 юли предсрочни парламентарни избори, софтуерът, ползван за вота, е бил изискан от служебното правителство, без да е ясно по каква причина и защо.

Възникват и множество други въпроси:

Защо ДАЕУ нае външни консултанти, при положение, че в държавната структура има достатъчно много специалисти.

Какви точно са критериите, по които са подбрани именно тези пет лица?

Кой ги е предложил, кой ги е проучил, как и кой гарантира, че същите не са действали в интерес на определена политическа сила?

Имало ли е контрол върху дейността на въпросните експерти, кой е изготвил одит на дейността им?

Какви клаузи са вписани в договорите им като външни консултанти?

Това са много малка част от въпросите, на които обществото, а и политиците в Народното събрание, трябва да получат отговори, за да е сигурно, че предстоящите сигурни президентски избори, а и вероятни предсрочни парламентарни избори, ще са честни.

Защото съмненията, доколко честни бяха отминалите избори, остават

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.