Австрия ни попари: Вдигане на ветото за Шенген само срещу приемане на сирийци и афганистанци!

Австрия ни попари: Вдигане на ветото за Шенген само срещу приемане на сирийци и афганистанци!
Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви днес, че трябва да има “видим напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС, за да се стигне до приемането на България и Румъния във въздушния Шенген.

Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България.

Това заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, който направи специално изявление за Шенген, цитиран от БНР.

Той като обяви, че ЕК и председателството на ЕС трябва да изработят законодателната рамка за България и Румъния върху основата на политическия компромис за влизане във Въздушния Шенген.

“Тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия – това са ясните условия и позицията, по която се договорихме. Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност”, каза Карнер.

Австрийският вътрешен министър поясни и какво точно означава Въздушен Шенген: “Влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата”.

Условията предвиждат и разширяване на мисията на Фронтекс, както и увеличаване на финансовите средства от ЕК за стабилна защита на външните граници. Австрия настоява тези условия да бъдат оформени в официален документ.

“С други думи, след този политически компромис, който беше обявен наскоро, сега Европейската комисия има задачата да изготви обвързващ правен текст. Звучи много технократски, но е необходимо, защото иначе може да се напише всичко”, каза още Герхард Карнер, цитиран от БНТ.

Към момента не се водят преговори за “сухопътния Шенген” и няма насрочена крайна дата, подчертава австрийското вътрешно министерство.

В четвъртък властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март 2024 г.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.