Александър Балкански, Въто Христов и Мария Колева получиха Почетния знак на президента

Александър Балкански, Въто Христов и Мария Колева получиха Почетния знак на президента
В навечерието на Коледните празници държавният глава Румен Радев връчи почетния знак на президента на трима българи със значим принос към науката, културата и творческата традиция.

Това са доайенът на цирковото ни изкуство Александър Балкански, уважаваният учен доц. Въто Христов и вокалният педагог и артист Мария Колева.

Доц. Въто Христов е отличен за разработването и внедряването на промишлени технологии в областта на селското стопанство, има активен принос и в сферите на животновъдството и пчеларството.

Доайенът Александър Балкански изгради уникална българска школа в цирковото изкуство, а трупата „Балкански” завладя световна публика.

Мария Колева е артист и вокален педагог, посветила творческия се път на фолклорното изкуство. Общото между тримата е патриотичната им посветеност, каза Румен Радев и призова да ценим завоеванията на нашата наука и изкуство.

“Страната ни има нужда да съхранява както икономическата си жизненост, така и своя човешки потенциал, интелектуални си капацитет и творчески хоризонт”, каза президентът Радев.

От името на наградените Александър Балкански благодари за високата оценка на труда им.

“И аз, и наградените ще продължат в своя живот да дават всичко за просъществуването на всяко едно от нашите дела”, заяви той.

И увери, че лично ще направи всичко възможно българският цирк да поддържа и в бъдеще високите си постижения.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.