Алчни търгаши печелят на гърба на болния и беден българин

Лошите вести не само ме разтърсват, но много често ме карат отново и отново да прочитам основни закони и принципи и се уверявам как тези добри закони се газят, неглижират, неправилно прилагат.

В Закона за здравето, който онези, „другите” българи, са сътворили, член 2-ри гласи:

„Опазването на здравето на гражданите като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие е национален приоритет и се гарантира от държавата чрез прилагане на 6 основни принципа“.

Четвърти член гласи: „Предотвратяване и намаляване на риска за здравето на гражданите от неблагоприятното въздействие на факторите на жизнената среда”.

И сега – тези, които ни управляват вече над 35 години, как спазват този закон? Колко човешкото здраве, живот и благоденствие са техен приоритет? Как и колко намаляват риска за нашето здраве от неблагоприятните въздействия?

Резултатите от изследвания на Евростат и НСИ са известни на всички и са, меко казано, стряскащи. Хаосът в здравеопазването е повсеместен.

Страшното е, че в днешната мътна вода най-алчните гледат как да се нагушат, а не как да се помогне на човека. В печалбарството са стигнали до там, че с помощта на изкуствения интелект използват името и авторитета на видни лекари, професори, за да рекламират по-убедително боклуците си и да печелят милиони.

Престъпното е, че това става за сметка на човешката наивност, на болните и бедни българи. А данните сочат, че оборотите на такива печалбари са от 2 до над 5 млн.

Преди броени дни човек пада и чупи ръката си. Откаран е в ортопедия. Направени са снимки и изследвания. „Всичко е наред.” Близките плащат 2000 лв. Пациентът е опериран. Свалят го в стая, пускат дъщеря му при него.

Тя вижда, че той не е добре, че бере душа и вика за помощ. Идва опериращият, изкарват я от стаята и след минути – край на един живот. Отива си човекът с добри резултати.

Как и защо, няма кой да каже. А и да кажат, ще излъжат. И питаш – за какво са налети над 8 млрд. лв. в здравеопазването? Не стига загубата, болката, мъката, ами навън чака катафалката (явно веригата е добре навързана и смазана) и иска 500 лв. да откара починалия на 30 км (автобусният билет струва 6 лв). Е, драги читателю, кой от споделените факти говори за спазване на закона, за загриженост на управляващите за хората и тяхното здраве?

Валерия Стефанова

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.