Анкара и Москва работят за намаляване на напрежението в Идлиб

Външното министерство на Турция заяви, че Анкара работи с Русия за намаляване на напрежението в сирийската провинция Идлиб, където при артилерийски обстрел на 3 февруари загинаха петима турски войници, предава РИА Новости.

“Работим с Русия, за да спрем атаките на силите на сирийския режим. Русия има важна мисия тук”, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в ефира на анкарската телевизия NTV.

Според него Турция е реагирала на нападение, и ще продължи да го прави, ако нейните войски бъдат атакувани отново в Идлиб.

Още по темата

1 фев 2020 09:15

57

31 яну 2020 12:58

17

16 яну 2020 09:31

34

“Няма да толерираме това”, добави турският министър, пише “Фокус”.

Турското министерство на отбраната заяви по-рано, че петима турски военни и един цивилен са убити при обстрел на сирийската правителствена армия в провинция Идлиб – последният бастион на въоръжената опозиция в близкоизточната страна. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди тази информация.

В съответствие със споразумението, постигнато през май 2017 г. на преговорите в Астана (сега Нур-Султан), Казахстан, от представители на Русия, Иран и Турция, в Сирия бяха създадени четири зони за деескалация. В последствие обаче територията на три от тях попадна под контрола на правителствените сили на президента на Сирия Башар Асад.

Четвъртата зона, разположена в Идлиб, както и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, все още са под контрола на въоръжената опозиция, като в тях има и елементи на терористичната организация Джебхат ал Нусра. През септември 2018 г. Русия и Турция се договориха да създадат демилитаризирана зона в Идлиб, където оперират десетки различни въоръжени формирования.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.