Антон Кутев призна: Копринков правеше списъците с хора, които Радев назначаваше във властта

И Кирил Петков е минал по “Пътя на Копринката”, за да стане министър, заяви говорителят на служебните кабинети

Според него Румен Радев е кукла, изглежда лековерен човек в дадена степен, защото всички проекти, които изникнаха досега се обърнаха срещу него, а тези хора преди се ползваха с неговото доверие.

Най-после дойде официалното публично потвърждение на слуховете, че Николай Копринков е бил кадровикът на служебните правителства на Румен Радев, за което от години медиите пишат. Антон Кутев, бивш говорител на служебните правителства на Радев, обяви, че това е абсолютна резонна практика – Копринков правел списъците, после ги представял на Радев, после правели проверки в ДАНС и после съответните хора били издигани по върховете на държавното управление.

“И Кирил Петков е минал през ръцете на Копринков, за да стане министър. И той е бил в списъците, които Копринков предствя на президента за назначаване по времето на служебните кабинети. Така че, със сигурност Кирил Петков е минал по “Пътя на Копринката”, за да стане министър.

Това скандално признание направи пред БНТ Антон Кутев, говорител на последните две служебни правителства на Румен Радев във връзка с информациите, че Николай Копринков, като вътрешно-политически секретар на държавния глава, е изготвял списъци с хора, които е представял на президента за назначаване на властови позиции.

Кутев не отрече, че по списъците на Копринков са назначавани министри, областни управители и даже се учуди, ако Кирил Петков би могъл да е назначен по друга линия, а не чрез списъка на Копринков.

На въпрос защо на “Дондуков” 2 не коментират “пътя на Копринката”, Кутев заяви: “Цялата тази мръсна игра мина с Пламен Узунов и той е напълно реабилитиран от сегашната съдебна система. По същия начин стоят нещата и с Копринков в момента. Всъщност, кой е “пътят на Копринката”? Да не се окаже, че той минава през магистрала “Хемус”? Кирил Петков няма как да не е минал със сигурност през ръцете на Копринков”.

И продължи, разкривайки механизма, по който Копринков фактически е играл ролята на кадровика в президентската власт, а Радев само е назначавал подадените му хора: “Защото какъв е механизмът – Копринков предлага определен списък с хора на президента, този списък после е пратен в ДАНС и оттам нататък минава на политическото назначение. И какво, Кирил Петков да не е минал по друг път? По кой път е станал министър?!”.

Преди това Антон Кутев беше в „Добро утро, Европа“ на Евронюз, където разви тезата: “Радев е кукла, без да влагам нищо лошо в това. Кукловодите са онези, които не им знаем имената и не знам какво точно правят. Той управлява различни политически процеси много наситено за тези 7 години. Аз разглеждам Радев като един човек, който има огромно влияние в българската политика днес. Той никога не е управлявал процеси извън конституционните си правомощия”.

Предстои ни партийна криза, защото всички играчи на пазара не отговарят на желанията на клиентите. Огромната част от гражданите виждат спасителя в президента. 40% от хората у нас виждат това, а 90% от политическата класа виждат в него основния им враг. Но той няма право по Конституция да има политически проект, докато е президент, коментира още Кутев.

Според него Румен Радев изглежда лековерен човек в дадена степен, защото всички проекти, които изникнаха досега, се обърнаха срещу него, а тези хора преди се ползваха с неговото доверие. През цялото време съм виждал едно отношение от него към тези проекти – да се дистанцира от тях. Аз нямам спомен за нито едно изказване на президента, че подкрепя ПП например, каза Кутев.

Президентът е прекалено свързан с президентската институция и няма да влезе в политически проект, докато е там, категоричен е Антон Кутев.

Ротацията ще се случи, въпреки че по Конституция няма такова нещо като “Ротация”. Аз смятам, че Борисов много пъти е говорил различни неща, но той е достатъчно притиснат и няма да се отметне. Може да се създава политически шум, но ще мине ротацията. Притиснат е от себе си и собственото си минало. Нямам представа дали Васил Божков е дал някакви сведения пред американски прокурор, но мога да предположа, ако да, какво е говорил.

„Виждат се и очевидните неща, например, че магистрала Хемус трябваше да е готова преди година и още я няма. Прокуратурата нито веднъж не забеляза някакъв сериозен проблем как са раздадени някакви милиарди през 2018-2019 г. Дали сега новият прокурор ще работи като стария? Дали ще свърши като стария също предстои да видим.

В тази връзка на взаимни зависимости мисля, че Борисов няма много свободни ходове и това ще доведе до доста гладко преминаване на ротацията. Може да има някакви спънки за министри, но ще се разберат.

Oт ПП пък са корпоративни играчи, когато могат да влезнат някъде, да вземат нещо – отиват и го взимат. За тях технологично въпросът стои така, като сме взели почти всичко на Бойко, що да не му вземем и външния министър.

Въпросът от страна на Борисов е “след като ме унижавахте, затворихте и ме накарахте да се правя на луд, мога ли сега да не ви го дам”. Много е вулгарна тази история“, обясни политикът.

Пред БНТ Кутев разкритикува и БСП.

“Разрухата на тази партийна система е неизбежна. За съжаление, моята партия БСП може да не влезе в Европейския парламент. ПП също ще загуби много. Ще видим пренаредена политическа система. Друг е въпросът кой ще е носител на новата партийна система”, коментира още Антон Кутев.

Бившият член на БСП отбеляза още: “Корнелия ще изключва хора от партията, докато не остане сама и се самоизключи. Огромният проблем на БСП в момента е автентичната глупост. А политиката е професионална работа”.

Запитан какво ще даде комисията “Нотариуса”, той отговори: “Генералното послание на президента, който той не за първи път отправя е, че ние трябва да излезем начисто, да излезем чисти от цялата тази натрупана шлака, огромна част от която е в съдебната система. Тази шлака съществува за съжаление и в политическата система, и в системата за сигурност. Трябва да има нетърпимост срещу това и да се използват всички европейски механизми за регулация“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.