БАБХ състави 32 акта и 661 предписания на заведения

Четири ресторанта тип пицария са затворили временно инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) заради неспазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Съставени са 32 акта, издадени са 661 предписания, съобщава “Монитор”. Санкциите са наложени за по-малко от месец, от 6 до 29 май.

Служителите от отделите “Контрол на храни” при Областните дирекции по безопасност на храните са извършили общо 4102 проверки през този период. Те са инспектирали освен ресторанти, пицарии, кафенета, на които беше разрешено да сервират на открито, и магазини за хранителни стоки. 108 от тях са били извършени по сигнали и жалби на граждани.

Още по темата

6 юни 2020 11:26

16

5 юни 2020 13:20

10

Най-често инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните са се натъквали на заведения, в които не е било направено обучение на персонала за работа в условията на COVID-19 при приготвянето на храната и напитките и сервирането им. Те са се натъкнали и на места, където дезинфектантите не са били подходящи и не са имали вирусоцидно действие. На много места персоналът е работел без лични предпазни средства, каквито са шлемовете, маските и ръкавиците. Те бяха въведени като задължителни до 15 юни с цел да се сведе до минимум възможният риск от разпространение на коронавируса.

Управители на ресторанти и кафенета са отнесли глоби и за допускане на клиенти в закритата част на заведенията преди разрешаването със заповед на министъра на здравеопазването. С удължаването на извънредната епидемична обстановка до 30 юни няма въведени много нови изисквания.

Маските падат в големите магазини търговските центрове и заведенията за хранене, кафенетата и пазарите, тъй като там са създадени вече условия за дистанция между посетителите.

Носенето им обаче остава задължително в градския транспорт, тъй като заради струпването на хора там тя не може да бъде спазена. Очаква се скоро да отпадне и времевият коридор за пазаруване на лица над 60-годишна възраст.

В театрите се увеличава максимално разрешената посещаемост на мероприятията на закрито до 50% от капацитета. В залите на закрито маските също не са задължителни, но са препоръчителни, тъй като разпределението е направено така, че да има отстояние между хората.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.