Близките на Милен Цветков: Не е време за отмъщение

“Това е изключително емоционален процес за мен”, каза Менко Менков, който е адвокат на близките на Милен Цветков, в ефира на bTV. 

Той разкри, че с Милен Цветков са се познавали отдавна и имали една обща страст – къмпингарството. Менков не е могъл да откаже на близките на журналиста и поел случая, защото се чувства морално задължен. 

“Това е една морална кауза, която трябва да отстояваме, тъй като човешкият живот е най-голямата ценност. Този казус не трябва да остава, защото е загубил живота си един от най-известните български журналисти, а за да направим така, както казват неговите близки, това да не се случва”, каза Менков. 

“Това е тяхното желание. В скръбта си те бяха изключително горди, казвайки “Сега не е време за отмъщение, трябва да простим”, допълни още адвокатът. 

Независимо дали наказанията се увеличат, защото има такъв законопроект внесен в Народното събрание, това няма да се отнесе към извършителя. Причината е, че заради чл. 2 на Наказателния кодекс извършителят се ползва от по-благоприятния закон. адвокат Менков изтъкна, че новият закон ще действа занапред. Той подчерта, че наказанията за този вид престъпления по сега действащите нормативни актове са доста сериозни. 

“Искам дапоздравя наблюдаващия прокурор и разследващия за обвинението, което повдигнаха за умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков”, каза адвокатът. 

Според него обвинението може да бъде доказано в съда. 

“Тенденцията на развитие на този тип престъпления е следната – при старата обществено-икономическа система, така наречения социализъм, този текст на НК, чл. 342, ал. 3, буква В, имашешироко приложение и това може да се проследи в съдебната практика. Абсолютно безупречно в правната теория има разработки на проф. Никола Филчев и на полковник Раймундов, които са дългогодишни съдии, включително и във Върховния съд на Република България”, обясни Менков. 

По думите му “евентуален умисъл” може да се докаже в настоящия случай заради наличието на наркотични вещества в кръвта на Кристиан Николов. Той може да бъде подведен под отговорност и за противозаконно отнемане на МПС, каза Менков, като се позовава на изказванията на адвоката на майката на Кристиан. Кристиан може обаче да стане свидетел в делото срещу майка му. 

Менко Менков изтъкна, че дори да бъдат увеличени наказанията това няма да доведе до намаляването на подобни случаи, тъй като те не действат възпиращо.  

Още по темата

3 май 2020 20:38

38

3 май 2020 16:15

25

“Занимаваме се само с увеличаване на репресията, а трабва да се опитваме да предотвратяваме подобни престъпления с възпитателни мерки”, допълни Менков. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.