Гърците излизат от днес, без да изпращат SMS

В Гърция вдигат част от ограничителните мерки заради коронавируса, въведени преди 42 дни. По този повод “Катимерини” пише, че “новата нормалност” започна в 6 ч. тази сутрин.

Гърците вече не са длъжни да изпращат SMS при всяко излизане от дома си.

Близо 10 процента от затворените търговски обекти ще могат да отворят врати, сред които книжарници, магазини за електроника, оптики, пунктове за технически прегледи на превозни средства, магазини за спортни стоки, магазини за градинарски пособия, фризьорски салони и козметични студия, които ще работят с предварително записване, както и шивашки ателиета. Църквите ще отворят врати за индивидуални молитви, пише БТА.

Носенето на маска е задължително в обществения транспорт, такситата, асансьорите, болниците. В останалите закрити обществени места маските са препоръчителни.

Още по темата

4 май 2020 08:35

22

3 май 2020 18:38

58

“Катимерини” пише още, че правителството обмисля дали да не разреши пътуването до островите една седмица по-рано от планираното. В момента според графика най-вероятно тези пътувания ще бъдат разрешени от 18 май, но се дискутира дали това да не стане заедно с отварянето на ресторантите и кафенетата, което трябва да стане на 11 май.

От своя страна “Етнос” пише, че показателите за разпространението на коронавируса ще бъдат следени ежедневно и правителството има готовност, ако те се влошат, да върне ограничителните мерки.

Икономическото издание “Нафтемборики” пише, че през май с постепенното рестартиране на икономиката се очертават три категории работещи на различни “скорости”. В първата категория са онези служители, които са временно освободени от работа и този срок се удължава за още един месец през май. Във втората група са онези, които са включени в новата система за ротационна работа, според която се предвижда да работят две седмици в месеца с половината от възнаграждението си. В третата група са работниците, които се връщат на работното си място със заплатата, която са имали през февруари.

“Врадини” съобщава, че се предвижда ДДС в общественото хранене да бъде намален на 11 процента, а в туризма – на 6 процента.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.