Бойко Рашков: Бюджетни средства са заминали във фирми, близки до кабинета “Борисов”

Бойко Рашков: Бюджетни средства са заминали във фирми, близки до кабинета "Борисов"
“Близо година в МВР се провеждат упорити и целенасочени разследвания на фирмите, на които е възлагано изграждането на автомагистрали.

В резултат на разследванията се установи, че на тези фирми, които стоят близо до кабинета “Борисов”, са отпуснати авансово между 50 и 80% от сумите”, заяви вътрешният министър на извънредния брифинг на “Продължаваме промяната”, след като Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от коалицията.

“Става дума за бюджетни средства, които са заминали в неизвестна посока. Имаме данни, че част от тези фирми са вложили държавните средства в обекти, които удовлетворяват техни лични интереси. Още в утрешния ден ще направя необходимото, за да може тази информация да стане публично достояние”, добави Рашков.

Установихме при разследванията, че тези държавни средства не са вложени за изграждането на пътищата, не са вложени в изграждането на АМ „Хемус”. Изразходвани са за различни нужди. Доказано е, че някои от фирмите са получавали пари по-сложен път от банките чрез създаване на кухи фирми, използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени от определени банки и са заминали в неизвестни посоки.

Става дума за средства на нашата държава. Не е ясно къде се намират и за какво се използват. Имаме данни, че част от тези фирми са вложили държавните средства в обекти, които удовлетворяват техни фирмени, лични и групови интереси”, каза той.

Рашков бе категоричен, че още утре ще направи необходимото, за да може цялата информация да стане публично известна.

„Същевременно напоследък стана известно, че в Министерството на регионалното развитие се подготвя да се финансират същите фирми, без да се потърси сметка за тези огромни финансови ресурси, които до този момент са потънали там”, каза вътрешният министър.

“Страната е изправена пред избора да се продължи ли по този начин изграждането на пътища, или да сменим подхода, начина, да вземем други решения, включително и с решение да се премине към управление на страната в друг формат”, коментира Рашков.

“Продължаваме да изпълняваме своите задължения по закон и ще ви информираме детайлно, защото обществото има право да знае как са разходвани и къде се намират тези средства. Дали не са изнесени в чужбина те, или тук се изграждат обекти, които са лична собственост на управителите и собствениците на фирми”, загатна той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.