Бойко Рашков: От 10 години Пеевски кадрува в ДАНС, ДПС държи националната сигурност

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви в предаването “Въпросите” по TV1, че от 10 години Делян Пеевски кадрува в Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС).

Според него това е причината службите да не са проверявали бившия депутат от ДПС по-обстойно и така не са стигнали до офшорните му фирми, за които се разбра от разследването “Досиетата Пандора” на международен консорциум от журналисти.

Тази седмица Пеевски посети сградата на ДАНС, като така и не беше съобщено защо е бил привикан в агенцията. Рашков уточни, че все още не може да се говори за начало на досъдебно производство по смисъла на Наказателния кодекс. Той изрази учудване, че е имало журналисти, които са чакали Пеевски пред ДАНС и предположи, че информацията може да им била подадена от самия него.

“ДАНС категорично не е прочистена от кадри, които са наслоявани 10 години от такива като Пеевсски. Той е кадрувал и в съдебната система, като това не е тайна за никого. А защо службите не са проверили за офшорните му фирми? Просто не може кадровикът да бъде проверяван. Той е създател кадрово на тази агенция. ДПС е сложило трайното ръката си върху националната сигурност”, каза още Рашков.

Изказването на силовия вицепремиер идва, след като с идването си на власт служебното правителство смени ръководството на ДАНС. Първо беше освободен ръководителят на агенцията Димитър Георгиев, а седмица след това и заместникът му Недялко Недялков.

Рашков добави, че в момента МВР работи много трудно с прокуратурата. По думите му министерството се сблъсква с “безобразия на предишната власт, но не можем да пробием стената прокуратура, за да стигнем до съд”. Той отдаде всичко това именно на овладяването на съдебната власт от ДПС.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.