Правителството ще предложи на ЕК въглищните централи да бъдат затворени през 2038 или 2040 година

Правителството ще предложи на ЕК въглищните централи да бъдат затворени през 2038 или 2040 година
Правителството ще предложи на Европейската комисия затваряне на въглищните централи в България до 2038 или 2040 година.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев на петнадесетата годишна среща между правителството и бизнеса днес, предаде БНР.

„Към момента като индикативна дата за прекратяване на използването на въглища в плана е предвидена 2038 година, като служебният кабинет все още не е изоставил варианта и договаря и различна дата – 2040 година, като предполагам – определянето на тази дата ще бъде ясно до края на тази седмица“, отбеляза Янев.

Той изтъкна, че 38 процента от средствата, които България ще поиска от Европа са насочени към прехода отвъд въглищата. Също така се очаква до месец да бъде изготвена стратегия за енергийния преход, като за това е назначена междуведомствена група, добави Янев.

Служебният премиер обяви и мерки, с които сметките за ток на малкия и среден бизнес ще намалеят с около 30 лв./MWh.

„Тази мярка ще може да се комбинира и с помощта от 50 лева за мегаватчас изразходвана електроенергия, когато тя влезе в сила. Работим и върху възможността за създаване на клирингова къща, което е механизъм, през който Българската независима енергийна борса ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти и ще бъде институционализирана нова борса“, коментира още той.

Сред изброените от него мерки са и промяна в методиката за определянето на цените от доставчик и в правилата за работа на организирания борсов пазар, включително отпадането на застраховката „гаранция“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.