Букърът Господинов за Съединението: Когато цяло общество се върне в миналото, тогава нещата стават тревожни

Букърът Господинов за Съединението: Когато цяло общество се върне в миналото, тогава нещата стават тревожни
Писателят и поет Георги Господинов отправи послание към българския народ по случай Деня на Съединението.

Ето какво каза носителят на наградата „Букър“ пред бТВ:

„Човек се връща в миналото за известно време, след което излиза и оставя личното си минало, но когато цяло едно общество реши да се върне в миналото, тогава нещата стават тревожни.

Миналото разбира се, е нещо, което е свързано с езика и това трябва да си даваме сметка, защото в паметта винаги има празни места и в тези празни места идват нашето въображение, нашата мисъл, и така нататък.

Има един прекрасен разказ на Борхес и този разказ се изучава от неврохирурзи. Виждал съм специална книга научна книга върху този разказ, защото той казва нещо много важно.

Той казва, че човекът със съвършената памет няма въображение. Той няма място, където да позволи на ума да достроява онова, което е започнало да чезне в паметта.

Всъщност като си помисля през последните 20 години съм се занимавал особено с въпросите на паметта. Направихме една книга с приятел и сякаш дойде момента, в който радикално да се постави тоя въпрос за паметта и за миналото, и какво можем да връщаме и докъде“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.