Българска черква ще бъде издигната в Букурещ

Българска черква ще бъде издигната в Букурещ

Снимка: архив, Булфото

Български храм „Св. Йоан Рилски“ ще бъде издигнат в румънската столица Букурещ. Вече е определен теренът от над 2 декара площ в централната част на града и ще започне кампания за набиране на средства за строителството му, съобщи БНР.

Българската държава ще окаже финансова подкрепа за построяването на български храм в румънската столица, но основната част от средствата ще бъдат набирани чрез дарения от фирми и частни лица. Това обясни Русенският митрополит Наум, който е упълномощен от негово светейшество българския патриарх Неофит да води преговорите с румънската страна.

„Във всичките предприети действия ние имаме благословението на патриарха и знанието на министерството на религиозните култове в Румъния, които подкрепят изцяло нашата насока за изграждане на православен храм, без никакво поставяне на условия, че ако в румънската столица се построи български храм, в България трябва да има някакъв друг храм, освен храмът, който е на румънското подворие – „Св. Троица“.

Само преди дни в Русе бе заместник-кметът на Букурещ Аурелиан Бъдулеску, който е потвърдил готовността на румънските власти да съдействат за построяването на храма.

Българският храм „Св. Илия“ в Букурещ бе отнет през 2009 година от румънските власти, а десетки български имоти са изоставени и без подкрепа от румънските власти.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.