Рашков: Политическият живот стана пазар и търговия. Гешев се превърна в сътрудник на Борисов

Рашков: Политическият живот стана пазар и търговия. Гешев се превърна в сътрудник на Борисов
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков говори надълго и нашироко в предаването „Крум Савов Live“ по „7/8 ТВ“ за актуалните теми и въпроси.

Рашков разкри, че няма амбиции да става главен прокурор, а и няма право да стане такъв.

„Нямам такива амбиции да ставам главен прокурор. Аз и възрастово не отговарям на изискванията“, поясни той.

„Иван Гешев срасна прокуратурата с политическата власт. Превърна се в един сътрудник на Бойко Борисов. Той е избран от него, както и Цацаров е избран от него“, коментира още той.

Той опроверга информации в някои издания: „Не ходя по казина, не ходя и по заведения“.

Относно следващия парламент и дали част от служебния кабинет има място там, Рашков коментира:

„Направен е един успешен старт и това го признават дори и тези, които не ни харесват. Министрите в това правителство са хора, които дори са имали различни политически възгледи. Но в екипа работим всички много добре. Би било добре да има приемственост. Има отлични специалисти“.

„Ако съм заслужил одобрение на хората, то е заради работата, която се върши. Със задачите, които има МВР. Те съвсем естествено насочват вниманието на българските граждани. Това ведомство е натоварено с много отговорности.

До момента около изборите това ведомство не е правило нищо. Една проста съпоставка за онова, което е правено до 4 април, с това, което сега сме направили, показва, че около 4 април почти бездействие има от страна на МВР, почти никаква подвижност в посока противодействие на така нареченото купуване и продаване на гласове.

Нещо, което сега виждам от кухнята на нещата, какво бедствие представлява това за политическия процес, наречен избори за Народно събрание. Не съм очаквал, че мога да се срещна с такива мащабни действия в тази посока. Оставам с впечатление, че някои наши политически партии нямат нужната тежест, със своя авторитет и политически програми и идеи, да привлекат гласоподаватели, а си плащат. Политическият живот стана пазар и търговия“, каза той.

„Към 4 април няма никаква активност на МВР, сега имаме в пъти повече операции, действия и образувани дела. 0 дела до 4 април за престъпления против политическите права на гражданите. Към днешен ден досъдебните разследвания само в МВР са около 50. Имаме 7-8 пъти повече сигнали от граждани.

Аз го оценявам като повишено доверие на избирателите към МВР, след като всички видяха, че това министерство може да работи. А и всички знаем, че Терзийски и Младенов са кандидати за депутати. Така е устроен у нас политическия живот, че тези министри не са си вдигнали и малкия пръст срещу купуването на вот“, коментира още той.

„За купуването на гласове не бих казал, че само ромския сектор е засегнат, но там е много разпространено. Изглежда стандартът на живот оказва влияние. Хората са готови за 30, 50 и 80 лева да продадат своя глас и да съдействат на една политическа машина, която изобщо не е изрядна. Изключително изобретателни са.

В една област установихме, че лекар издава медицински документи на множество избиратели. С каква цел ще се запитате? С цел да може да се формира една секция с подвижна форма на гласуване, която ще е с хартиени бюлетини. Или пък в селския магазин, обичайно е да се дава на вересия.

Сега се дава на вересия, но ще се опрощава ако гласуваш за някоя партия. На предходните избори в кюстендилската област имат около 100 хиляди души избиратели, а се оказва, че там е имало с 13 500 повече гласували.

Дали са дошли от Македония или другаде? Борисов е казал на Ердоган, че българските мюсюлмани са мостът за добросъседството между България и Турция“, разкри Рашков.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.