Ваксината не защитава от заразата. При мен лежи ваксинирал се преди 2 седмици, но кара по-леко болестта

Ваксината не защитава от заразата. При мен лежи ваксинирал се преди 2 седмици, но кара по-леко болестта
Ваксината не защитава от заразата. Тази на Пфайзер много добре действа да не боледуваме или, ако боледуваме, да е леко.

АстраЗенека, за която се говорят много небивалици, е много по-прецизно направена – 63% от ваксинираните с нея не могат и да заразят друг човек.

Това заяви по БНТ проф. Камен Плочев, началник на Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА София. Според него срещу АстраЗенека се води война, която няма медицински аргументи. Това се отнася и за руската Спутник, руснаците направиха нещо уникално с два различни аденовируса в двете дози, подчерта проф. Плочев.

На ден в света се имунизират 4,7 млн. души, трябват ни 5 години , за да се ваксинират 80% от населението на земята. Това не върши работа на обикновения човек. От няколко дни има и нов щам – калифорнийски, в Тексас се откри, доста бърза стават тези мутации и обхващат големи области от генома, заяви още проф. Камен Плочев.

Ние сме свидетели на нова биологична форма на живот – коронавируса. Той опита веднъж, после опита чрез камилите в топлите места, сега природата успя. Не виждаме сезонност, както се надявахме, обясни професорът.

Никой вирус няма за цел да убие гостоприемника си, той има за цел да го приемем сред другите микроби и вируси в тялото на човешкия организъм. Да стане наш постоянен гост и да живеем заедно.

Ако сме имунизирали няколко милиона души и стотина се разболеят, това е успех за медицината. В момента при мен лежи човек, ваксинирал се преди две седмици, сега лежи болен. Но го кара много по-леко, разказа Плочев.

Най-голямата разлика на този тип коронавирус от другите е, че не се самоунищожи, както първите два коронавируса, подчерта проф. Камен Плочев.

„Има и други коронавируси, които не притесняват много медицината, но този притесни доста световната медицинска общественост, съответно и националната, първо, че вади масово хора от икономическото пространство и второ – че той има непредвидим ход като клинично протичане и не се повлиява от антивирусните средства, които ние познаваме“, заяви инфекционистът.

И посочи, че не знаем две неща при този коронавирус – характерен симптом, който да го различава от другите респираторни вируси, и специфично лекарство, което да подпомогне неутрализирането на болестта.

62 ваксини се използват в света, 7 са международна признати официално, каза още специалистът.

Съветвам абсолютно всички да се ваксинират, и преболедувалите, категоричен бе той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.