Радев в Граф Игнатиево: Петков стреля по мен, но уцели Нинова и призна, че изнасяме оръжие за Украйна!

Радев в Граф Игнатиево: Петков стреля по мен, но уцели Нинова и призна, че изнасяме оръжие за Украйна!
Президентът Румен Радев направи първи коментар след историческото решение на парламента за евроинтеграцията на Северна Македония.

Държавният глава е на посещение в „Граф Игнатиево“, където отбелязват 110 години българска бойна авиация. Той поздвари българските ВВС и подхвана политическите теми.

Френското споразумение съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да бъде много по-успешно, ако нашите политици имаха много, много по-голямо внимание към целия този процес. Ако дипломатите от МВнР разчитаха не само на президентската институция, коментира президентът.

Аз отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония като държавотворен народ, но е парадоксално, че беше по-лесно да бъде убеден френския президент и европейските лидери, отколкото българският министър-председател, чиито кабинет не прие дори отговорност за действията си и не остави време на българските институции и обществото да се запознаят с казуса. Що се касае за гаранцията за културно-историческото наследство, учебниците, премахването на езика на омразата, които се защитават в този двустранен протокол, народните представители гласуваха вчера празен чек за нещо, което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят, което не предоставя необходимите механизми, критерии и срокове за защита и което ще остави следващите български правителства в положение да водят безплодни спорове с македонската страна.

За Консултативния съвет за национална сигурност трябва да е ясно, че това е закрито заседание и всеки отстояваше своята позиция. Аз пет часа настоявах македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ и това да бъде задължително условие за старта на преговорите. Министър-председателят, неговите министри и всички партии, с изключение на Има Такъв Народ, бяха против и го приеха чак след като то дойде чрез президента Макрон.

Той коментира и интервюто на премиера в оставка Кирил Петков пред британския „Гардиън“, което предизвика коментари по темата изнасяме или не оръжия за Украйна.

Премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна и в своето желание да простреля мен, той уцели г-жа Нинова, която лично отговаря за износа на оръжие, коментира Радев.

https://www.facebook.com/PresidentRumenRadev/videos/996083687758826

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.